Jupiter hallitsevana planeettana : astrologinen kuvatyyppi 1510-luvulla - Ahtinen, Venla (2023)
Tutkielmani käsittelee astrologia-aiheista kuvatyyppiä, jossa on kuvattu Jupiter-planeetan personifikaatio ja sen hallitsemat zodiakin merkit eli kalat ja jousimies. Tutkimus rajautuu neljään kuvaan 1510-luvulta. Kuvien valinnassa on otettu huomioon zodiakin merkkien symbolinen esitystapa sekä personifikaatiot, kuten myös erilaiset Jupiterin kuvauksen tyypit. Kuvia tutkitaan hyödyntäen etenkin Ovidius Nason Metamorfooseja ja Maslamah ibn Ahmad Majritin astraalimagian teosta, Picatrixia. Tutkielmassa tarkastellaan Jupiter-planeetan personifikaation yleisimpiä attribuutteja ja sitä, mistä ne juontavat juurensa. Jousimiehen kuvastossa tarkastellaan etenkin mytologista alkuperää ja kalojen kuvastossa painotetaan kristilliseen symboliikkaan. Kuva-analyysistä saadaan selville, että attribuuttien avulla Jupiter, hallitsevine zodiakin merkkeineen, on huomattavan helppoa tunnistaa kyseiseksi hahmoksi. Vaikka muutoksia kuvatyypissä esiintyykin esimerkiksi puvustuksessa, on hahmojen tunnistaminen selkeää. Konteksti, jossa kuvatyyppi esiintyy, on taas monimutkaisempi. Kuvista tulee esiin valittu kuvatyyppi Chigi-kappelin kattokupolissa. Tässä on ympärillä muitakin planeettoja ja heidän hallitsemansa planeetat. Kontekstina on enemmänkin tuon aikainen näkemys tuonpuoleisesta ja taivaasta. Neljännessä esimerkkitapauksessa planeetan personifikaatio ja zodiakin merkit ovat kuvattuina paavin tuomioistuimen kuvauksen yhteydessä. Tässä taas tulee esiin vaihtuvuus siinä, minkälaisia tapahtumia planeettoihin yhdistetään, eikä näiden avulla personifikaatioiden tunnistaminen ole yksiselitteistä.