"#CancelSpotify That's the entire tweet!" : a look into cancel culture on Twitter in the case of Spotify and Joe Rogan - Inberg, Jere (2023)
Viime vuosien aikana cancel-kulttuurin nimeä kantava ilmiö on yleistynyt olennaiseksi osaksi julkista keskustelua samalla aiheuttaen sekasortoa henkilöiden, organisaatioiden ja yritysten keskuudessa. Cancel-kulttuurilla viitataan moderniin aktivismin muotoon, jonka tavoitteena on sosiaalisesti syrjäyttää tai poistaa valta-asemasta väärinkäytöksiin syyllistynyt toimija. Cancel-kulttuurin leviämistä on selitetty useilla tekijöillä kuten kuluttajien kasvaneella tietoisuudella ja vaatimuksilla yhteiskunnallisia tekoja kohtaan sekä etenkin sosiaalisessa mediassa kasvaneella polarisaatiolla. Tämän lisäksi lukuisat digitaalisten alustojen ominaisuudet, kuten algoritmit, ovat edesauttaneet cancel-kulttuurin yleistymisessä. Tästä huolimatta tutkijat eivät ole toistaiseksi saavuttaneet tyhjentävää ymmärrystä cancel-kulttuurista ja siihen johtavista tekijöistä. Tässä tutkimuksessa pyrin saavuttamaan syvällisempää ymmärrystä cancel-kulttuurista ja sitä edeltävistä vaiheista hyödyntämällä diskurssianalyysia twiitteihin, joilla ihmiset osallistuvat cancelkulttuurin. 126 twiitin aineistosta oli löydettävissä kuusi diskurssia: käytännöllisyyteen perustuvat cancel-toimenpiteet, misinformaatioon tai disinformaation perustuvat cancel-toimenpiteet, Spotifyn riittämättömään maksupolitiikkaan perustuvat cancel-toimenpiteet, yhteisöllisyyteen perustuvat cancel-toimenpiteet, cancel-kulttuurin kritiikki ja tavallisesta poikkeavaan käytökseen perustuvat cancel-toimenpiteet. Nämä löydökset tukevat aiempien tutkimuksien havaintoja ja tuovat uusia näkökulmia cancel-kulttuurissa käytettyyn kieleen liittyen. Lopussa esitän myös jatkotutkimusehdotuksia cancel-kulttuuriin liittyen.