Kovalenttisen sidoksen ja ionisidoksen muodostuminen ja niiden opetus peruskoulussa ja lukiossa : kemian opetusohjelmat opetuksen tukena - Korvola, Timo; Niskanen, Petteri (1995)
Tämän pro gradu-työn tarkoituksena on selvittää kovalenttisen sidoksen ja ionisidoksen opetusta peruskoulussa ja lukiossa, sekä tietokoneen mahdollisuuksia kemian opetuksen apuvälineenä. Selvitimme luonnontieteissä käytettäviä työtapoja ja tarkastelimme sidosten esittämistä peruskoulun ja lukion oppikirjoissa. Tutkimme kovalenttisen sidoksen ja ionisidoksen teoriaa ja samalla pohdimme mahdollisuutta havainnollistaa sidosten muodostumista tietokoneen avulla. Kirjallisuudesta etsimme erilaiset opetusohjelmatyypit ja määritimme kriteerit hyvälle opetusohjelmalle. Hankimme markkinoilla esiintyvät suomenkieliset kemian opetusohjelmat käyttöömme ja tutustuimme niihin. Tutkimuksessa selvisi, että oppikirjojen lähestymistapa sidoskäsitteeseen on pysynyt lähes muuttumattomana kahdenkymmenen vuoden ajan ja se pohjautuu Bohrin atomimalliteoriaan. Myös opetusohjelmat noudattivat pääsääntöisesti Bohrin atomimalliteoriaa sidoksien opetuksessa. Suomessa on tällä hetkellä saatavilla kymmenkunta kemian opetusohjelmaa, jotka ovat pääosin dos-pohjaisia. Tietokoneavusteisen opetuksen lisääntymisen esteeksi muodostunee kemian opetusohjelmien vähäisyys. Näyttääkin siltä, että mikrotietokoneiden tuleminen kemian opetuksen apuvälineeksi kestää vielä vuosia.