Hankala kulttuuri-identiteetti : monikulttuurisen toiseuden diskurssit nuorten aikuisten kirjoituksissa - Yli-Saari, Mira (2023)
Tässä työssä tutkin sitä, miten monikulttuuriset aikuiset puhuvat identiteetistään ja kokemuksistaan sekä kulttuuriseen kuuluvuuteen liittyvistä ristiriidoista. Pyrkimyksenäni on selvittää, millaisena toiseuden kokemus näyttäytyy monikulttuuristen suomalaisten arjessa, ja viitekehyksenäni on toiseuden tutkimus. Tutkielmassani yhdistelen monikulttuurisuuden, toiseuden ja kokemuksellisen identiteetin teorioita ja sovellan näiden teorioiden keskeisiä käsitteitä. Tutkielman aineistona ovat vapaamuotoiset kirjoitukset, joissa monikulttuuriset aikuiset kertovat arkisista kokemuksistaan ja pohdinnoistaan. Arkiset kokemukset yhdistyvät laajempaan monikulttuurisuuden yhteiskunnalliseen keskusteluun ja erityisesti suomalaisen yhteiskunnan kontekstiin.