Summary: | Tutkimuksessa tarkasteltiin lukion B3-venäjän oppikirjasarjan “Ponjatno!” kulttuuri- ja maantuntemuksellisia sisältöjä. Tutkimuksen tavoitteena oli oppikirjan sisältöjen analyysin kautta saada kuvaa kulttuuri- ja maantuntemustietojen pedagogisista menetelmistä. Tavoitteena oli saada selville, miten parhaiten oppikirjan tekijät päättävät kuvailla opiskeltavan kielen maata - Venäjää siten, että oppimateriaaleista tulisi kiinnostava, selkeä ja oppivainen ja miten he saavat opiskelijoita syventämään kiinnostusta vieraaseen kieleen ja sen maahan.
Teoreettisessa viitekehyksessä tuodaan esille kulttuurienvälisen kasvatuksen merkitys vieraiden kielten opetuksessa ja sen soveltaminen opetusmateriaaleissa. Maantuntemuksen teoriaosa sisältää venäjän kulttuurimaantieteellisen teorian, jolla pyritään analysoimaan ”Ponjatno!”-oppikirjassa esitellyt Venäjän alueet. Tutkimus on toteutettu laadullisena oppikirja-analyysinä ja menetelmänä sisällönanalyysin lisäksi on käytetty teemallista sisällönanalyysia.
Oppikirjan tekijät kutsuvat opiskelijoita matkustamaan läpi Venäjän, Kaliningradista Siperian kautta Kamchatkaan saakka. Matkan aikana tulee paljon nähtävää ja koettavaa: luonto, kansat, kielet, perinteet, historia - moninainen Venäjä. Kun menet eteenpäin ja näet lisää kiinnostavaa, johon haluat joskus palata taas nähdäksesi omilla silmillä.
Tutkimustulokset osoittavat, että oppikirjan kirjoittajat käyttävät modernistista lähestymistapaa, jolla maata ja sen kulttuuria kuvataan tosiseikkojen avulla. Kirjoittajat välttävät oppikirjoissa tavallisia päähenkilöitä, jotka kertovat maasta, ja heidän subjektiivisesta mielipiteestään. Opiskeltavien kulttuurimateriaalien sisältöä hallitsevat nuorempaa sukupolvea lähellä olevat aiheet: matkailu, urheilu, aktiivinen elämäntapa ja sosiaaliset tapahtumat.
|