Kirjoittamisen arviointi ja kirjoitustaidon kehittyminen kotoutumiskoulutuksessa - Friberg, Pia (2023)
Tutkielman tavoitteena oli selvittää, miten aikuisten maahanmuuttajien kirjoittamisen taitoa arvioidaan kotoutumiskoulutuksen aikana. Tutkielmassa verrataan kolmesta eri arviointiaineistosta saatavaa tietoa aikuisen maahanmuuttajan monilukutaidon, erityisesti kirjoittamisen osataidon kehittymisestä. Tutkielmassa tarkastellaan myös digitaalisten menetelmien ja oppimisympäristöjen yhteyttä suomen kielen oppimiseen ja kirjalliseen tuottamiseen. Lisäksi tutkielmassa selvitetään, miten tutkimusryhmän kotoutumiskoulutukseen osallistuvien aikuisten kirjoitustaito kehittyy koulutuksen aikana sekä millaisia vaikutuksia erilaisilla arviointikäytänteillä ja digitaalisen kirjoittamisen lisääntymisellä on arvioinnin lopputulokseen sekä kielenoppijan kokemuksiin kirjoitus-taitonsa riittävyydestä. Tulosten pohjalta pohditaan digitalisaation vaikutusta aikuisen maahanmuuttajan kielitaidon arviointiin ja verrataan osallistujien suoriutumista kirjoittamisen osataidossa kolmen eri arviointikäytänteen osalta: kotoutumiskoulutuksen arviointipolku ja loppukoe oppilaitoksessa, Yleisten kielitutkintojen keskitason kirjoittamisen osakoe, Yleisten kielitutkintojen digitaalinen pilottitesti.