Hajautetun finanssipalvelun liiketoimintamalli - Mahlberg, Alvar (2023)
Tässä tutkielmassa kartoitetaan hajautetulle finanssipalvelulle tyypillistä liiketoimintamallia, tunnistetaan sen ominaispiirteitä, sekä tarkastellaan palveluiden tulovirtoja. Tutkielman tavoitteena oli selvittää hajautettujen finanssipalveluiden luonnetta liiketoiminintana. Tutkielmassa luodaan ensin katsaus lohkoketjuteknologiaan, hajautettuihin finanssipalveluihin, sekä liiketoimintamalleja käsittelevään kirjallisuuteen. Tämän pohjalta koostetaan hajautetulle finassipalvelulle tyypillinen liiketoimintamalli; joka selittyy sen ominaispiirteillä arkkitehtuurin, hallinnoinnin ja liiketoiminnan tasoilla. Tutkimuksen empiirinen osuus syventyy palveluiden arvonluontiin, sekä arvonkaappauksen, jota kautta päästään kiinni palveluiden tulovirtoihin. Tutkielman aineistoksi on kerätty lainaus- ja vaihdantaprotokollista saatavilla olevaa avointa dataa, joka pitää sisällään tietoa älysopimuksiin talletetuista varoista, palveluiden keräämistä maksuista, sekä maksujen kohdennuksesta. Aineistoon on hyödynnetty tilastollisesti kuvaavaa analyysiä, jonka pohjalta tutkimuksen tulokset osoittavat, että suurin osa aineiston lainausprotokollista (91,6%) ja vaihdantaprotokollista (70%) keräävät maksuja palveluja hallinnoiville tahoille. Tutkimuksen tulokset siis osoittavat, että suurimmalla osalla lainaus- ja vaihdantaprotokollista on tunnistettava tulovirta ja näin ollen ne ovat rinnastettavissa liiketoimintaan.