Sosioekonomisen aseman yhteys 6–18-vuotiaiden ylipainoisten ja lihavien lasten elämäntapainterventioiden tehokkuuteen - Suortamo, Sannakaisa (2023)
Lihavuus on kasvava maailmanlaajuinen ongelma, jonka perimmäisenä syynä ovat energiatasapainon häiriöt; energiaa saadaan enemmän kuin sitä kulutetaan. Negatiiviset muutokset energiatasapainoon liittyvissä tekijöissä johtuvat usein ympäristöllisistä ja sosiaalisista muutoksista, joihin vaikuttavat poliittiset päätökset eri sektoreilla. Yksilön mahdollisuus vaikuttaa omaan terveyteensä riippuu merkittävästi hänen sosioekonomisesta asemastaan, joka määritellään olevan ”ihmisen aineellisiin voimavaroihin ja niiden hankkimiseen tarvittaviin edellytyksiin liittyvien tekijöiden kokonaisuus”. Sosioekonominen asema vaikuttaa terveyteen lukuisilla eri tavoilla, ja perheen SES määrittää myös monia lapsen terveyteen liittyviä asioita, jotka kantavat tämän aikuisuuteen saakka. Esimerkiksi perheen korkeampi tulotaso on todettu olevan yhteydessä lapsen parempiin ruokailu- ja liikuntatottumuksiin. Korkeamman tulotason maissa, kuten Suomessa, lihavuuden on havaittu olevan käänteisessä yhteydessä sosioekonomisen aseman kanssa. Matalan tulotason maissa tilanne taas on päinvastainen, SES on suoraan yhteydessä lihavuuden esiintyvyyden kanssa.