Teknostressin vaikutukset yksilön psyykkiselle hyvinvoinnille - Hytönen, Laura (2023)
Tässä kandidaatintutkielmassa käsiteltiin teknostressin, eli teknologian käytön aiheuttaman stressin, ja psyykkisen hyvinvoinnin välistä yhteyttä. Informaatio- ja viestintäteknologioiden käytön yleistymisen myötä käyttäjät ovat yhä useammin alttiina teknologioiden käyttöön liittyville haitallisille vaikutuksille. Yksi huomattava teknologian käytöstä johtuva haitta on teknostressi. Teknostressitutkimuksessa on tunnistettu teknostressillä olevan hyvinvointiin kohdistuvia vaikutuksia, mutta aihetta olisi mahdollista käsitellä laajemmin yksilön psyykkisen hyvinvoinnin näkökulmasta. Teknostressin mahdollisia haittavaikutuksia voitaisiin kenties ehkäistä, jos teknostressin ja psyykkisen hyvinvoinnin yhteydestä tiedettäisiin enemmän. Tutkielman tavoitteena oli tunnistaa ja koota yhteen teknostressin erilaisia vaikutuksia yksilön psyykkiselle hyvinvoinnille kirjallisuuskatsauksen avulla. Lähdeaineistona käytettiin teknostressin, stressin sekä psyykkiseen hyvinvoinnin kirjallisuutta. Kirjallisuuskatsauksen pohjalta teknostressillä havaittiin olevan useita haitallisia vaikutuksia yksilön psyykkiselle hyvinvoinnille. Kirjallisuuskatsauksen tuloksia tarkasteltiin viiden teknostressin aiheuttajan avulla, joista psyykkisen hyvinvoinnin kannalta korostuivat teknologinen invaasio ja teknologinen ylikuormitus. Lisäksi teknostressillä havaittiin olevan vaikutuksia psyykkiselle hyvinvoinnille työhön, keskittymiskykyyn, identiteettiin sekä loppuunpalamiseen liittyen. Kirjallisuuskatsauksen keskeisimmät tulokset koottiin yhteen ja esitettiin taulukon muodossa. Teknostressi vaikuttaa yksilön psyykkiseen hyvinvointiin erityisesti aiheuttamalla yksilölle kielteisiä tunteita, keskittymiskyvyn ongelmia sekä rasittuneisuuden ja uupumuksen kokemuksia. Teknostressin seurausten todettiin voivan vaikuttaa haitallisesti yksilön psyykkiseen hyvinvointiin häiritsemällä kykyä toimia tehokkaasti ja kokea myönteisiä tuntemuksia.