Ulkoisen ongelmakäyttäytymisen yhteys NEET-statukseen varhaisaikuisuudessa ja lämmin vanhempi-lapsisuhde suojaavana tekijänä - Piirainen, Inka-Tuuli; Puustelli, Sara (2023)
Lapsuuden ja nuoruuden ulkoinen ongelmakäyttäytyminen voi johtaa kehityspoluille, jotka hankaloittavat koulunkäyntiä ja myöhempää työelämään siirtymistä. Työelämän, tutkintoon johtavan koulutuksen ja varusmiespalveluksen ulkopuolella olevia nuoria kutsutaan tyypillisesti NEET-nuoriksi. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, onko varhaisnuoruuden ulkoinen ongelmakäyttäytyminen yhteydessä varhaisaikuisuuden NEET-statukseen, ja välittääkö nuoruuden riskikäyttäytyminen, eli päihteiden käyttö ja rikollinen toiminta, tätä yhteyttä. Lisäksi tutkittiin, voiko varhaisaikuisuudessa koettu lämmin vanhempi-lapsisuhde toimia suojaavana tekijänä, eli muuntaako se ulkoisen ongelmakäyttäytymisen ja NEET-statuksen välistä yhteyttä. Tutkimus on osa koulupudokkuuden ja syrjäytymisen ehkäisyyn keskittyvää Koulupolku: Alkuportailta jatko-opintoihin -hanketta. Tässä tutkimuksessa käytetty pitkittäisaineisto on kerätty vuosien 2013–2021 aikana 713 tutkittavalta. Ulkoista ongelmakäyttäytymistä mitattiin 12-vuotiaana, riskikäyttäytymistä 16–17-vuotiaana ja vanhempi-lapsisuhteen lämpimyyttä 18–19-vuotiaana. NEET-statusta arvioitiin 21-vuotiaana vastaanotettujen toimeentulotukikuukausien perusteella. Ulkoisen ongelmakäyttäytymisen yhteyttä myöhempään NEET-statukseen tutkittiin logistisen regressioanalyysin avulla. Sen avulla tutkittiin myös ulkoisen ongelmakäyttäytymisen, vanhempi-lapsisuhteen lämpimyyden ja niistä muodostetun yhdysvaikutustermin yhteyksiä NEET-statukseen. Lisäksi tarkoituksena oli tutkia riskikäyttäytymisen välittävää vaikutusta mediaattorimallilla, mutta sen toteutumisen ehdot eivät täyttyneet, eikä mediaattorimalliin tämän vuoksi edetty. Tuloksista havaittiin, että varhaisnuoruuden ulkoinen ongelmakäyttäytyminen lisäsi NEET-statuksen riskiä varhaisaikuisuudessa. Tulokset osoittivat myös, että vanhempi-lapsisuhteen lämpimyys pienensi NEET-statukselle päätymisen riskiä riippumatta siitä, raportoiko tutkittava ulkoista ongelmakäyttäytymistä. Lisäksi havaittiin, että varhaisnuoruuden ulkoinen ongelmakäyttäytyminen lisäsi todennäköisyyttä riskikäyttäytymiseen myöhemmin nuoruudessa, joskaan riskikäyttäytyminen ei osoittautunut ulkoisen ongelmakäyttäytymisen ja NEET-statuksen yhteyttä välittäväksi tekijäksi. Tulokset ohjaavat kiinnittämään huomiota ulkoiseen ongelmakäyttäytymiseen jo varhaisessa vaiheessa epäedullisten kehityskulkujen ehkäisemiseksi. Lisäksi tulokset antavat viitteitä siitä, että lämmin vanhempi-lapsisuhde on vielä varhaisaikuisuudessakin tärkeä voimavara, joka voi tukea nuorta tämän siirtyessä jatkokoulutukseen tai työelämään.