Sukupolvien käytettävyystarpeiden eroavuudet sosiaalisessa mediassa - Virkkunen, Salla (2023)
Sosiaalisen median sivustoja kohdistetaan usein suoraan nuoremmille käyttäjille, jolloin vanhemmat käyttäjät jäävät omien tarpeidensa kanssa yksin. Tässä kandidaatintutkielmassa tarkasteltiin nuoremman ja vanhemman sukupolven käytettävyystarpeiden eroavaisuuksia sosiaalisen median sovelluksissa, jotta sovelluksia tehdessä voitaisiin molempien ikäryhmien tarpeita ottaa huomioon. Tutkimuksen tavoitteena oli löytää ja nimetä nuoremman ja vanhemman sukupolven käytettävyystarpeita sosiaalisessa mediassa sekä verrata niitä toisiinsa löytääkseen mahdolliset eroavaisuudet. Tutkielma toteutettiin kirjallisuuskatsauksena. Tutkielmassa käytiin läpi sosiaalisen median ja käytettävyyden käsitteet sekä tärkeimpiä menetelmiä, joilla käytettävyyttä arvioidaan, sekä nuoremman ja vanhemman sukupolven tärkeimmät tarpeet sosiaalista mediaa käyttäessä. Tutkimuksessa tuloksissa otettiin myös hieman mukaan yleisesti teknologia, sillä sosiaalista mediaa käytetään laitteiden avulla. Tuloksista vahvistettiin, että sukupolvilla on erilaisia käytettävyys tarpeita sosiaalista mediaa käyttäessä. Nuoremmilla käytettävyys tarpeet painottuivat etenkin tehokkuuden ja tyytyväisyyden osa-alueisiin, kun taas vanhemmilla tarve kohdistui enemmän heidän fyysisten ja kognitiivisten heikkouksien sekä sosiaalisen median ja teknologian vähäisemmän tietämyksen tukemiseen.