Älykkäiden tieliikennejärjestelmien haasteet ja niiden ratkaiseminen - Heiskanen, Aleksi (2023)
Liikenteellä on suuri merkitys lähes jokaisen ihmisen elämälle ympäri maailmaa. Sen sujuvoittamiseen kehitetään jatkuvasti uusia teknisiä ratkaisuja, joista yhtenä ajankohtaisimpana voidaan pitää erilaisten älykkäiden järjestelmien hyödyntämistä. Uusien teknologioiden käyttöön voi kuitenkin liittyä monenlaisia haasteita. Tässä tutkielmassa pyrittiin selvittämään, millaisia nämä haasteet ovat älykkäiden tieliikennejärjestelmien osalta, ja miten kyseisiin haasteisiin voidaan vastata. Tutkielma toteutettiin kirjalliskatsauksena hyödyntäen pääosin vertaisarvioituja tieteellisiä julkaisuja 2010- ja 2020-luvuilta. Tutkielman ensimmäisessä sisältöluvussa käytiin läpi liikenteenohjauksen ja ajoneuvojen automaatioon liittyvä teknologiaa, kuten koneoppimisen kaltaisia erilaisia tekoälymenetelmiä. Tämän jälkeen toisessa sisältöluvussa siirryttiin tarkastelemaan itse tutkimusongelmaa, eli esitellyn tieliikenneteknologian haasteita kyberturvallisista, eettisistä ja lainsäädännöllisistä näkökulmista. Kolmannessa eli viimeisessä sisältöluvussa puolestaan jatkettiin tutkimusongelman käsittelyä etsimällä erilaisia ratkaisukeinoja esiteltyihin haasteisiin. Tutkielmassa havaittiin, että tieliikenteen älyjärjestelmiin liittyy monenlaisia haasteita. Olennaisiksi ongelmiksi nousivat erilaiset kyberhyökkäykset, kerätyn datan epäeettinen käyttö, moraalien noudattaminen itseohjautuvien ajoneuvojen osalta, sekä nykyisten tieliikennelainsäädäntöjen ristiriidat ajoneuvojen automaation kanssa. Ehdotettuja ratkaisuja olivat muun muassa erilaisten tietoturvamenetelmien implementointi osaksi älykkäitä liikennejärjestelmiä, datan käsittelyn läpinäkyvyyden lisääminen esimerkiksi lainsäädännön kautta, itseohjautuvien ajoneuvojen käytöksen rajoittaminen erilaisilla moraaliviitekehyksillä, sekä nykyisten lainsäädäntöjen selventäminen ajoneuvojen automaation osalta. Tutkielman aiheen laajuuden vuoksi tutkielmassa kyettiin käymään läpi vain pieni osa erilaisista älykkäistä tieliikennejärjestelmistä ja niiden haasteista. Tutkimuksen ulkopuolelle jääneitä aihealueita olivat muun muassa esineiden internet ajoneuvoissa sekä sosiaalisten ja taloudellisten haasteiden läpikäynti. Informaatioteknologian alan ollessa jatkuvassa muutoksessa, on myös osa käytetystä lähdemateriaalista ollut mahdollisesti jo vanhentunutta tutkielmaa kirjoitettaessa. Mahdollista jatkotutkimusta ajatellen olisikin olennaista, että aihepiiriä rajattaisiin tarkemmin ja käytettäisiin tuoreempaa lähdemateriaalia, jotta tutkimuksesta saataisiin tarkempaa ja kattavampaa.