Tekoäly, tekijänoikeus, fair learning ja TDM - Tikka Tuukkanen, Joonatan (2023)
Tekoälyn (AI) leviäminen moniin eri elämän osa-alueisiin nostaa esiin kysymyksiä, jotka aiheuttavat vahvaa diskurssia tietotekniikka- ja lakipiireissä. Tässä kirjallisuuskatsauksessa tutkittiin sitä, saako ja tulisiko tulevaisuudessakin saada käyttää tekijänoikeudella suojeltuja teoksia tekoälyn opettamiseen ja kenelle tekoälyllä generoitujen teosten tekijänoikeudet kuuluvat. Koska tekoäly on edistynyt harppauksin viime aikoina, ovat nämä kysymykset tärkeää selvittää, sillä maat ovat jo alkaneet luomaan lakeja, joilla voi olla suuret vaikutukset tekoälyn tulevaisuudelle. Siksi on tärkeää lähestyä näitä kysymyksiä laskelmoivalla, varovaisella, reilulla ja rationaalisella lähestymistavalla. Tämä kirjallisuuskatsaus tähtäsi avaamaan tekoälyn, TDM:n, tekijänoikeuksien ja fair learningin risteymää. Fair learning on Lemleyn ja Caseyn (2021) luoma konsepti, joka takaa oikeuden oppia jokaiselle, jopa roboteille. Tämä kirjallisuuskatsaus keskittyi tarkemmin siihen, päteekö fair use tekoälyyn, joka käyttää tekijänoikeudella suojeltuja teoksia. Myös tekoälyllä generoitujen teosten tekijänoikeuksiin ja fair usen liittyviin USA:n oikeuskäytänteisiin ja lakipäätöksiin paneuduttiin tarkemmin. Tutkimuksen pääkysymyksiä oli kaksi, joista ensimmäinen oli: Tulisiko tekoälyä opettaa tekijänoikeudella suojattujen teosten avulla ja tulisiko tämänkaltainen TDM:n (text and data mining) käyttö sallia kaikille, eikä pelkästään tietyille tahoille? Toinen kysymys oli: Tulisiko tekoälyllä generoidulle teokselle suoda tekijänoikeus ja kenelle tämä tekijänoikeus suotaisiin? Tässä tutkielmassa kävi ilmi, että tutkijoiden mielestä TDM:ää tulisi saada käyttää vapaasti tutkimuksiin. Useiden tutkijoiden mielestä kaikkien tulisi saada käyttää tekijänoikeuksilla suojattua materiaalia tekoälyn opettamiseen ja TDM:ään. Tekoälyllä generoitujen teosten tekijänoikeusongelma oli enemmän tutkijoita jakava kysymys. Osa tutkijoista oli sitä mieltä, että tekoälyn luomille teoksille ei koskaan tulisi saada tekijänoikeutta, kun taas toiset sitä mieltä, että tekijänoikeus kuuluisi tekoälyn käyttäjälle. Tämä vastakkainasettelu osoitti, että aiheesta tulisi tehdä jatkotutkimuksia. Tämä tutkielma keskittyi pääasiassa USA:han ja EU:hun, mutta myös vähäisesti Iso-Britanniaan ja muihin maihin.