Psykologian ja ohjausalan ammattilaisten kokemuksia ja käsityksiä : työn merkitysten ja täyttymysten kyselymenetelmästä osana asiakastyötään - Filatova, Marja; Höyhtyä, Veera (2023)
Työn merkityksellisyyden kokemusta voidaan kartoittaa työelämässä ja uraohjauksessa erilaisten menetelmien avulla. Haasteena on kuitenkin se, ettei ohjaustilanteisiin suunniteltuja, tieteellisesti päteviä ja käytännönläheisiä menetelmiä ole juurikaan ammattilaisten saatavilla. Tämän laadullisen tutkimuksen tavoitteena oli selvittää psykologian ja ohjausalan ammattilaisten käsityksiä ja kokemuksia uudesta Suomeen tuodusta ja täällä edelleen kehitetystä Työn merkitysten ja täyttymysten eli TMT-kyselymenetelmästä osana heidän asiakastyötään. Kiinnostuksen kohteena oli ammattilaisten käsitykset ja kokemukset TMT-kyselymenetelmästä oman työn näkökulmasta, asiakkaiden näkökulmasta sekä sen soveltuvuudesta erilaisissa käyttötilanteissa. Tutkimus pohjautuu fenomenografiseen tutkimussuuntaukseen, ja aineiston analyysi on toteutettu aineistolähtöisenä sisällönanalyysina. Aineisto koostuu 88 verkkopohjaisen palautekyselyn vastauksesta ja 21 puolistrukturoidusta teemahaastattelusta, jotka tehtiin vuoden 2022 aikana. Palautekyselyn mukaan suurin osa eli 80,6 % ammattilaisista piti TMTkyselymenetelmää merkityksellisenä oman työn näkökulmasta, 71,6 % piti sitä hyödyllisenä sen kertaisen asiakkaan kannalta ja 51,1 % suosittelisi hyvin todennäköisesti menetelmän käyttöä jatkossakin samalle asiakas- tai kohderyhmälle. Myös haastatteluaineistossa nousi esiin ammattilaisten myönteiset käsitykset menetelmästä sekä oman työn että asiakkaiden kannalta. Ammattilaisten mukaan menetelmä sopii erityisen hyvin esimerkiksi työuran tai työn merkityksellisyyden pohtimiseen. Vastaavasti ammattilaiset kokivat menetelmän käytössä erityisesti huomioitavina asioina sen ajoituksen sekä asiakkaiden riittävät voimavarat ja reflektointikyvyn. Tutkimuksen tulokset tuovat vahvistusta sille, että TMT-kyselymenetelmä on ammattilaisten asiakastyöhön soveltuva monipuolinen ja konkreettinen menetelmä, jota voidaan hyödyntää keskustelun välineenä niin yksilöiden, ryhmien kuin organisaatioiden kanssa. Tutkimuksen tuloksia voidaan soveltaa esimerkiksi ammattilaisten käytännön työssä, menetelmän käyttökoulutuksissa ja menetelmän eteenpäin kehittämisessä.