Data-analytiikan hyödyntäminen markkinoinnissa - Laakso, Lasse (2023)
Datan määrä maailmassa on kasvanut räjähdysmäisesti teknologian kehittymisen myötä viime vuosikymmeninä. Hurjaa vauhtia kiihtyvä kasvu tuottaa jatkuvasti tuoretta dataa saataville, mikä tarjoaa mahdollisuuden dataan pohjautuvaan päätöksentekoon. Dataa on olemassa jo niin paljon eri muodoissa, että relevantin datan poimiminen massadatasta (englanniksi big data) vaatii datan analysointiohjelmia ja niiden tuotoksiin pohjautuvaa data-analytiikkaa. Markkinoijia kiinnostava data voi olla sisällöltään esimerkiksi kuluttajien ostostapahtumia, näyttökertoja tai verkkosivuhakuja. Näistä on mahdollista päätellä kuluttajien kiinnostusta tiettyjä tuotteita kohtaan. Tässä kandidaatintutkielmassa esiteltiin kuvailevan kirjallisuuskatsauksen avulla erilaisia tapoja, joilla data-analytiikkaa voidaan hyödyntää markkinoinnin eri osa-alueilla. Lisäksi tutkielmassa syvennyttiin datan merkitykseen sekä ennen kaikkea sen luomiin mahdollisuuksiin nykypäivän markkinoinnissa. Tutkimusten mukaan on havaittu, että tuoreimmissa markkinoinnin määritelmissä korostuu asiakaslähtöinen ajattelutapa. Sen lähtökohtana on luoda asiakkaiden tarpeisiin vastaavia ratkaisuja. Markkinoinnista pystytään tekemään sitä tehokkaampaa, mitä paremmin kuluttajat ja heidän mieltymyksensä tunnetaan. Datan hyödyt eivät näy ainoastaan tehokkaampana markkinointina yritysten liikevaihdossa, vaan lisäksi asiakkaat vastaanottavat heidän näkökulmastaan osuvampia markkinointitoimenpiteitä. Tuloksissa havaittiin, että saatavilla olevaa dataa käytetään merkittävässä roolissa päätöksenteossa jokaisella markkinoinnin osa-alueella. Tuloksia voivat hyödyntää markkinoinnin parissa työskentelevät henkilöt, sillä data-analytiikan avulla organisaatiot pystyvät parantamaan markkinoinnin tehokkuutta ja sitä kautta tilinpäätöksen tulosta.