"You dwellers in the city cannot enter into the feelings of the hunter” : kreivi Dracula ihmisen ylittävänä toimijana : posthumanistinen ja diffraktiivinen luenta Bram Stokerin Draculasta (1897) - Lagus, Nienna (2023)
Tässä tutkielmassa käsitellään Bram Stokerin romaanin Dracula (1897) vampyyrikreivi Draculaa posthumanistisen kulttuurin- ja kirjallisuudentutkimuksen keinoin. Tutkielman tavoitteena on tutkia, kuinka kreivi Draculaa voi lukea posthumanistisena hahmona. Posthumanistinen ajattelutapa pyrkii ottamaan huomioon maailman muutkin toimijat kuin pelkän ihmisen ja purkamaan ihmiskeskeistä ajattelua ja filosofiaa. Analyysin menetelmänä käytän Donna Harawayn diffraktiivista luentatapaa sekä analyysin tukena laajemmin posthumanismiin liittyviä ihmisen ylittävän, zoomorfismin ja lajismin käsitteitä. Tavoitteena on tutkia Draculan hahmoa näiden käsitteiden ristivedossa ja tarkastella näiden yhdistelmien tuottamia uusia ja yllättäviäkin lopputuloksia. Näiden pohjalta voi muodostaa luennan, jossa Draculan hahmo kyseenalaistaa ihmislajin ennalta oletetun vallan. Kreivi Dracula vertautuu tutkielman posthumanistisen ja diffraktiivisen luennan näkökulmasta nykyisten länsimaisten ihmisen toimintaan, esimerkiksi lihansyöntiin ja muiden ei-ihmisolentojen pitämiseen hyödykkeinä. Posthumanistisesti ja diffraktiivisesti luettuna Draculan hahmo ja vampyyrius haastavat ihmiskeskeistä maailmankuvaa ja voivat nostaa esiin ajatuksia siitä, miten ihmisen paikka maailmassa muotoutuu ja kenen ehdoin. Täten myös kirjallisuushistoriallisesti vanhaa teosta voidaan lukea esimerkkinä siitä, miten kestämätöntä nykyinen toimintamme lajina on.