The importance of ubiquitome in enteroviral infections - Myllymäki, Laura (2023)
Enterovirukset ovat yleisiä RNA-viruksia, jotka aiheuttavat monenlaisia sairauksia ihmisille. Huolimatta pyrkimyksistä kehittää tehokkaita ja laajakirjoisia antiviraaleja, tällä hetkellä enterovirusinfektioiden hoitamiseksi ei ole kliinisesti hyväksyttyjä lääkkeitä, ja uusia antiviraalistrategioita tarvitaan. Monet virukset vuorovaikuttavat isäntäsolun ubiquitomi-järjestelmän kanssa. Soluissa tämä järjestelmä osallistuu useisiin perustavanlaatuisiin prosesseihin sekä substraattien proteosomaaliseen hajotukseen. Koska ubiquitomi-järjestelmä voi sekä estää, että edistää virusinfektioita erilaisten entsyymien välityksellä, tämän tutkielman tarkoituksena oli selventää sen merkitystä enteroviruksille. Aiemmin yhdeksän ubiquitomigeenin havaittiin vaikuttavan enteroviruksiin kuuluvan coxsackievirus B3:n (CVB3) infektioon. Havaintojen vahvistamiseksi tässä tutkielmassa kyseiset geenit hiljennettiin pienillä häiritsevillä RNA-molekyyleillä (siRNA), ja transfektoiduissa soluissa etenevää CVB3-infektiota seurattiin immunofluoresenssileimauksella ja konfokaalimikroskopialla, sekä western blot -menetelmällä. CVB3-infektion lisäksi myös coxsackievirus B1:n (CVB1) ja echovirus 30:n (EV30) infektioita tarkasteltiin mahdollisten laaja-alaisten vaikutusten selvittämiseksi. Yhdeksästä geenistä kolmen havaittiin vaikuttavan kaikkiin tutkittuihin viruksiin. Näiden geenien, UCHL1, CHD4 ja FBXL14, hiljentämisellä oli infektioita alentava vaikutus. CVB1- ja EV30-infektiot alenivat myös, kun CAND2-geeni hiljennettiin. Tulosten perusteella valituille siRNA-molekyyleille tehtiin sytotoksisuuskoe, jotta saataisiin lisätietoa merkittäväksi havaittujen ubiquitomitekijöiden potentiaalista antiviraalikehityksessä. Vaikka UCHL1-, CHD4- ja FBXL14-geenien hiljentämisellä oli pieni vaikutus solujen elinkykyyn, mikään siRNA-käsittelyistä ei ollut äärimmäisen toksinen. Havaitut ubiquitomitekijöiden vaikutukset voivat liittyä niiden rooliin enterovirusten elinsyklissä, tai prosesseihin kuten immuunipuolustus ja solusyklin säätely. Vaikka tarkkoja antiviraalimekanismeja ei vielä tunneta, löydös useille enteroviruksille yhteisistä ubiquitomitekijöistä on lupaava.