Conscientious corporate branding via B2B influencer marketing - Jokilehto, Mirva (2023)
Vastuullisesti toteutetun liiketoiminnan merkitys on kasvanut, kun yleinen tietoisuus ympäristö- ja sosiaalikysymyksistä on lisääntynyt. Yritysten odotetaan enenevissä määrin tiedostavan ja huomioivan heidän liiketoimintansa vaikutukset läpi arvoketjun. Samaan aikaan vaikuttajamarkkinointi on noussut tunnetuksi ja tehokkaaksi markkinoinnin keinoksi, jolla pystytään vaikuttamaan yrityksen imagon kehittymiseen vastuullisuuden näkökulmasta. Vaikuttajamarkkinoinnin hyödyntämistä vastuullisen mielikuvan rakentamiseen pyrkivien B2B-yritysten tilanteessa ei kuitenkaan ole vielä tutkittu. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli laajentaa ymmärrystä siitä, miten vastuulliseksi pyrkivät B2B-yritykset voisivat hyödyntää B2B-vaikuttajamarkkinointia vastuullisuuteen liittyvässä viestinnässään ja millainen vaikuttaja sopisi tähän tarkoitukseen. Ilmiön taustan ymmärtämiseksi teoreettisessa viitekehyksessä tarkasteltiin B2B-vaikuttajaa, B2B-vaikuttajamarkkinointia, B2B -vaikuttajamarkkinoinnin strategioita, vastuullista yritysbrändäystä ja vastuullisen yritysbrändin arvon yhteiskehittämisprosessin hallintaa. Kvalitatiivisen tutkimuksen empiirinen osuus toteutettiin puolistrukturoiduilla haastatteluilla. Viisi haastateltavaa tulivat viidestä eri vastuullisuutta toiminnassaan painottavasta yrityksestä. Kerättyä dataa analysoitiin temaattisella analyysillä, josta pyrittiin löytämään toistuvia teemoja. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että vastuullisuuteen pyrkivät B2B-yritykset voivat hyödyntää vaikuttajamarkkinointia tehokkaasti, kun yrityksen sisäinen sitoutuminen sekä viestintä varmistetaan. Lisäksi tutkimuksessa tunnistettiin erilaisia vaikuttajia ja havaittiin arvojen yhteneväisyyden sekä viestinnän läpinäkyvyyden merkitys, mikä korostaa entisestään sopivan vaikuttajan valinnan merkitystä. Luomalla synteesiä teoreettisten ja empiiristen havaintojen välillä tämä tutkimus edisti vastuullisen yritysbrändäyksen ymmärtämistä ja B2B vaikuttajamarkkinoinnin soveltamista myös liikkeenjohdollisesta näkökulmasta.