Summary: | Maisterintutkielmassani tutkin seksin määritelmiä ja niiden intersektionaalisia valtasuhteita Ilta-Sanomien artikkeleista ja Hivpointin nettisivuilta saatavilla olevista seksuaalikasvatusoppaista koostuvassa aineistossa. Aineisto edustaa virallisempaa ja epävirallisempaa seksuaalikasvatusta, jotta käsitykset seksin määritelmistä ja valtasuhteista olisivat kattavat.
Tutkielman innoitus lähtee havainnoista, että koko väestön kattavaksi kutsuttu seksitutkimus on luonteeltaan heteronormatiivinen ja yhdyntäkeskeinen ja, että seksuaalikasvatuksen on nähty olevan puutteellista. Ihmisillä on oikeus kattavaan seksuaalikasvatukseen ja yhdenvertaiseen kohteluun, joten on tärkeää tarkastella ihmisten käyttämiä seksuaalikasvatuslähteitä ja niiden muodostamia käsityksiä seksistä ja seksin valtasuhteista. Esittelen seksin historiaa yhteiskunnassamme, seksitutkimusta sekä seksin ja median suhdetta ja mediassa olevan seksin tutkimusta, jotta tutkielmalleni muodostuu teoreettinen tausta, jonka avulla voi selvittää tutkimustehtävääni. Tutkielmani näkökulma perustuu konstruktionismille ja analyysimenetelmänä käytän diskurssianalyysin ja intersektionaalisen analyysin yhdistelmää.
Aineistosta on havaittavissa kuusi seksin diskurssia, jotka ovat nautinnollinen seksi, turvaseksi, opettelua ja valmistautumista vaativa seksi, väitetyn monenlainen seksi, kumppanuusseksi ja leikkivä seksi. Intersektionaalisia valtasuhteita analysoidessa havaittavissa on hoikkien valkoisten nuorten heterokumppanien diskurssi sekä marginalisoitujen seksinharrastajien diskurssi.
|