Vertaisverkkokaupan omaksuminen käsityöharrastajien keskuudessa - Mäkelä, Eija (2023)
Käsityöharrastajat ovat ottaneet sosiaalisen median ja verkkosivustot aktiiviseen käyttöönsä oman harrastuksensa tueksi. Korona-aika jätti jälkensä perinteisten messujen ja tapahtumien järjestämiseen, jotka olivat aiemmin toimineet pääsääntöisesti käsityöharrastajien myyntipaikkoina. Tämän vuoksi käsityöharrastajien on täytynyt omaksua uudenlaisia tapoja myydä käsitöitään. Tässä tutkielmassa kartoitetaan vertaisverkkokaupan omaksumiseen vaikuttavia tekijöitä sekä sitä, miten yhteisöllisyys koetaan käsityöharrastajien keskuudessa virtuaalisessa kontekstissa. Pro gradu -tutkielman empiiristä osuutta varten määriteltiin kirjallisuuskatsauksen avulla aihepiiriin liittyvät käsitteet tutkielmaa varten: käsityö ja käsityöharrastaja, teknologian omaksuminen, vertaisverkkokauppa sekä virtuaalinen yhteisöllisyys. Tutkielman teoreettisen viitekehyksen taustalla vaikuttaa verkkosivustojen omaksumisen malli WAM. Kyseisessä mallissa tärkeimpiä selittäviä tekijöitä ovat koettu helppokäyttöisyys ja hyödyllisyys, jotka vaikuttavat käyttäjän asenteeseen sivustoa kohtaan ja sitä kautta käyttäjän käyttöaikomuksiin. Tutkielma toteutettiin kvantitatiivisella menetelmällä ja aineisto kerättiin sähköisellä kyselylomakkeella huhtikuussa 2023. Verkkokyselyn avulla vastauksia saatiin yhteensä 427 kappaletta. Muuttujien suhdetta aikomukseen käyttää vertaisverkkokauppaa tutkittiin logistisella regressioanalyysilla. Empiirisen tutkielman tuloksena todettiin, että käsityöharrastajien kohdalla koetulla hyödyllisyydellä ja asenteella on merkittävä vaikutus aikomukseen käyttää vertaisverkkokauppaa omien käsitöiden myynnissä. Virtuaalisen yhteisöllisyyden omaksumista osana käsityöharrastusta käytiin läpi tutkimusaineiston datan kuvailun avulla, sillä kerätty data ei tukenut valittua tutkimusmenetelmää. Tutkimusaineiston pohjalta todettiin, että käsityöharrastajat suhtautuvat positiivisesti virtuaaliseen yhteisöllisyyteen ja että iällä on merkittävää vaikutusta siihen, miten käsityöharrastajat kokevat virtuaalisen yhteisöllisyyden vuorovaikutteisena toimintana.