Ilmastonmuutoksen erilaiset tulkintakehykset : näkemyksiä kansainvälisen ilmastofoorumin kannanotoista - Mustonen, Antti (2023)
Ilmaston lämpeneminen on yksi suurimmista maailman laajuisista kriiseistä. Ihmisen oman toiminnan seurauksena maapallon lämpötila uhkaa nousta yli 1.5 celsiusasteen, mitä pidetään riskirajana. Rajan ylittämisellä olisi katastrofaalisia seurauksia luonnolle sekä ihmiskunnille. Kandidaattityössä kuvataan ilmastonmuutokseen liittyvää viestintää. Työn teoreettinen ja metodologinen viitekehys rakentuu Erving Goffmanin tulkintakehysidean ja O’Neillin ilmastonmuutoksen kymmenen eri mediantulkintakehyksien pohjalle. Näiden näkökulmien avulla tarkasteltiin ilmastokokoukseen, Conference of the Parties 26 (COP26) osallistuneiden ilmastofoorumin puhujien ilmastonmuutoksen viestintäkehyksiä. Laadullinen analyysiaineisto koostuu kymmenestä ilmastoaktivistin ja poliitikon ilmastofoorumin puheesta tai kannanotosta. Analysoitavat puheet valittiin aineistoksi viiden sisäänottokriteerin avulla. Aineisto analysoitiin kehysanalyysillä käyttäen deduktiivista sisällönanalyysiä apuna. Tuloksissa ilmastoaktivisteille merkityksellisimpinä kehyksinä tarkastella ilmastonmuutosta oli poliittisideologinen sekä moraaliseettinen tarkastelunäkökulma. Aktivistit kyseenalaistivat nykyiset valtasuhteet. Heidän mukaansa nykyiset ilmastotoimenpiteet eivät ole riittäviä. Aktivistit vetosivat ilmastomuutoksen aiheuttamaan epäoikeudenmukaisuuteen sekä ihmisten kärsimykseen. Poliitikoille merkityksellisin kehys tarkastella ilmastonmuutosta oli talousnäkökulma. He puhuivat siirtymästä ekologiseen yhteiskuntaan. Poliitikot korostivat poliittisideologista näkökulmaa. He halusivat enemmän kansainvälistä yhteistyötä ilmastotoimenpiteisiin. Ilmastotoimet nähtiin mahdollisuutena kehittää elintasoa.