Kumppani-integraatioarkkitehtuurin tietoturvauhat ja niiltä suojautuminen - Kilkki, Ilari (2023)
Digitalisaatio on siirtänyt usean yrityksen liiketoiminnan kybermaailmaan. Yritykset etsivät yhä tehokkaampia tapoja arvon tuottamiseen sidosryhmilleen saavuttaakseen kilpailuetua. Alustaekosysteemiksi kutsutaan liiketoiminta- ja sovellusarkkitehtuurista mallia, jossa pääasiallinen toimija tarjoaa teknologisen alustan sidosryhmiensä käyttöön. Sidosryhmien rakentaessa omia sovellusympäristöjään alustan varaan muodostuu symbioottista arvontuottoa, josta jokainen ekosysteemin sidosryhmä hyötyy. Kumppanirajapinta on rajatuille sidosryhmille palveluna tarjottava teknologinen alusta. Kumppani-integraatioarkkitehtuuriksi kutsutaan arkkitehtuurista mallia, joka mahdollistaa alustaekosysteemin muodostamisen kumppanirajapintojen avulla. Kumppanirajapintojen avaaminen organisaation ulkopuolisille tahoille lisää organisaation kyberhyökkäyksille alttiin hyökkäyspinta-alan määrää. Tietovarojen turvallisuuden varmistaminen on alustaekosysteemin alustan ylläpitäjän liiketoiminnan turvaamisen kannalta välttämätöntä. Tietomurrot muodostavat organisaation jatkuvuutta uhkaavia riskejä, joihin täytyy varautua. Tutkimuksen toimeksiantona tilannut yritys X halusi vastauksen tutkimuskysymyksiin: ”Mitkä ovat kumppani-integraatioarkkitehtuurin kannalta keskeisimmät tietoturvauhat?” ja ”Millaisilla toimilla näitä tietoturvauhkia tulisi ennaltaehkäistä?” Vastausta tutkimuskysymyksiin etsittiin integroivan kirjallisuuskatsauksen avulla, koska menetelmä soveltuu pirstaleisen tiedon kokoamiseen eheäksi kokonaisuudeksi. Tutkielmassa esitellään REST-standardin mukaisten verkkorajapintojen yleisimmät tietoturvauhat ja parhaat käytännöt, joita hyödyntämällä niiltä voidaan suojautua. Kumppani-integraatioarkkitehtuurin käsite määritellään tutkielmassa parhaan tietoni mukaan ensimmäistä kertaa tieteellisessä kirjallisuudessa.