Toiminnanohjausjärjestelmien käyttäjien järjestelmän käyttö ja arvon tunnistaminen - Markkanen, Eemeli (2023)
Tutkielma toiminnanohjausjärjestelmien loppukäyttäjien järjestelmän käytöstä ja eri käyttäjäryhmien välisistä suhteista arvon ja järjestelmän kokonaisuuden ymmärtämiseen löysi vastauksia tutkimuskysymyksiin. Tutkimus toteutettiin määrällisenä kyselytutkimuksena tutkielman yhteistyöyrityksen toiminnanohjausjärjestelmän asiakas yritysten työntekijöille. Kyselytutkimuksen tärkeimpiä tuloksia olivat löydökset siitä, että nykyinen toiminnanohjausjärjestelmä on loppukäyttäjien mielestä mukautettu heidän työtehtäviinsä hyvin, mutta kuten aikaisempi tutkimus toteaa, niin myös tämän tutkimuksen vastaajat tunnistavat mahdollisuuden parempiin toimintoihin. Lisäksi tutkimuksessa löydettiin eroja toiminnanohjausjärjestelmän käyttäjäryhmien väliltä. Käyttäjäryhmillä tarkoitetaan tutkitun toiminnanohjausjärjestelmän valmiita käyttäjärooleja, jotka käyttävät työtehtäviinsä soveltuvia moduuleita. Tutkimuksen perusteella voidaan todeta pääkäyttäjien tunnistavan toiminnanohjausjärjestelmän kokonaisuutta ja arvon määräytymistä muita käyttäjäryhmiä paremmin ja aikaisemmasta tutkimuksesta löytyi vastauksia siihen, kuinka tätä tietoisuutta voisi parantaa paremmalla viestinnällä ja koulutuksessa, jotta kaikki toiminnanohjausjärjestelmän käyttäjät ymmärtäisivät paremmin kokonaisuutta ja sitä kautta järjestelmää käytettäisiin paremmin ja vältyttäisiin arvon vähenemiseltä.