Immunohistokemiallisten värjäysten digitaalinen verifiointiarkisto patologian laboratorioon ja vasta-aineiden Pit-1, SF-1 ja T-Pit verifiointi - Rimpioja, Emmi (2023)
Immunohistokemia on kustannustehokas ja nopea tutkimusmenetelmä, jota hyödynnetään patologian laboratoriossa esimerkiksi syöpätautien diagnostiikassa, ennusteen laatimisessa ja hoitovasteen arvioimisessa. Diagnostisessa patologian laboratoriossa on käytössä satoja vasta-aineita. Immunohistokemiallisen vasta-aineen toiminta diagnostiikassa on ennen käyttöön ottamista todistettava ja dokumentoitava, eli verifioitava. Tässä tutkielmassa luotiin palvelimelle päivittäiseksi työkaluksi patologeille ja sairaalasolubiologeille digitaalinen verifiointiarkisto, josta voi tarkistaa kunkin vasta-aineen käyttöaiheen ja värjäyspatterin. Digiarkistoon päivitettiin keskeisimmät diagnostisten immunohistokemiallisten vasta-aineiden verifointiraportit, ja digitoitiin raportteihin kuuluvat normaali- ja tuumorikudosverifiointilasit mikroskooppiskannerin avulla. Verifiointiarkiston rakentumista demonstroitiin tässä tutkielmassa verifioimalla aivolisäkkeen etulohkon soluista peräisin olevien rauhaskasvaimien, adenoomien, diagnostiikkaan tarkoitetut uudet transkriptiofaktorivasta-aineet Pit-1, SF-1 ja TPit, joita WHO:n aivolisäkkeen neuroendokriinisten kasvainten nykyluokitus vaatii täsmällisen diagnoosin asettamiseksi, ja aivolisäkkeen hormoneja tuottavien solutyyppien erottamiseksi. SF-1 -vasta-aineen todettiin tässä tutkimuksessa värjäävän adenoomia, joiden odotettiin värjäytyvän vain Pit-1 - vasta-aineella. Kaksoispositiivisten Pit-1- ja SF-1 -adenoomien esiintyminen on mahdollista, mutta ne ovat harvinaisia. Aivolisäkeadenoomien täsmällinen luokittelu on tärkeää potilaiden seurannan ja riskiarvioinnin kannalta.