”Et lastensuojelu on aika yksin näissä” : alaikäisten päihteiden käyttö ja siihen puuttuminen lastensuojelun avohuollon sosiaalityöntekijöiden puheessa - Hautanen, Mira (2023)
Tutkielmani tarkoituksena on selvittää lastensuojelun avohuollon sosiaalityöntekijöiden näkemyksiä ongelmallisesta ja lastensuojelun asiakkuutta vaativasta alaikäisten päihteiden käytöstä sekä sitä, millaisia ammatillisia toimenpiteitä lastensuojelun avohuollossa käytetään, kun huolena on alaikäisen päihteiden käyttö. Alaikäisten päihteiden käyttö lastensuojelun avohuollon näkökulmasta on ollut tutkimuksessa marginaalissa, ja yleisesti lastensuojelun prosesseista sekä asiakkuuksien ja toimenpiteiden taustatekijöistä on vähän tutkimusta (Pekkarinen 2011; Heino ym. 2016). Lisäksi eri selvitysten valossa alaikäisten päihdepalveluita on huonosti saatavilla eivätkä kaikki saa tarvitsemaansa päihdehoitoa (Aluehallintovirasti 2020; Myllyniemi & Kiilakoski 2021; Heino ym. 2016). Alaikäisen päihteiden käyttö on lastensuojelullinen ongelma, kun se vaarantaa lapsen tai nuoren terveyttä ja kehitystä. Tämän tiedon perusteella on tärkeää selvittää, millaisia mahdollisuuksia lastensuojelulla on puuttua alaikäisen päihteiden käyttöön.