Vanhempien tunteiden säätely -profiilit COVID-19-aikana ja niiden yhteys vanhemmuuden uupumukseen ja lapsiin kohdistuviin negatiivisiin tunteisiin - Hannula, Nea; Räty, Stiina (2023)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli tarkastella suomalaisvanhempien tunteiden säätely -profiileja kognitiivisen uudelleenarvioinnin ja tukahduttamisen suhteen COVID-19-pandemian aikana. Lisäksi tarkoituksena oli tarkastella tunteiden säätelystrategioiden yhteyttä vanhemmuuden uupumukseen, lapsia kohtaan koettuihin negatiivisiin tunteisiin sekä vanhempien taustatekijöihin (sukupuoli, perhetyyppi, lasten määrä ja erityislasten vanhemmuus) Tutkimus tehtiin osana VoiKu-COVID-19 ja EduRESCUE -tutkimushankkeita. Aineisto kerättiin keväällä 2020 Webropol-kyselyllä. Tutkimuksen lopulliseksi otoskooksi valikoitui 1078 vanhempaa, joista 88,5 % oli äitejä. Analyysimenetelminä käytettiin k-keskiarvojen klusterianalyysia, yksisuuntaista varianssianalyysia, Kruskall-Wallis -testiä sekä ristiintaulukointia ja Khiin neliö -testiä. Tulokset osoittivat, että vanhemmilta oli löydettävissä viisi tunteiden säätely -profiilia: lievästi tunteita säätelevät (32.5 %), tunteita uudelleenarvioivat (23.3 %), monipuolisesti tunteita säätelevät (22.4 %), tunteita tukahduttavat (11.9 %) ja tunteita säätelemättömät (9.9 %). Profiilit erosivat toisistaan uupumuksen suhteen niin, että tunteita uudelleenarvioivat olivat vähemmän uupuneita kuin monipuolisesti tunteita säätelevät, tunteita tukahduttavat ja tunteita säätelemättömät. Lisäksi lievästi tunteita säätelevät olivat vähemmän uupuneita kuin tunteita tukahduttavat. Profiilit erosivat toisistaan myös vanhemman sukupuolen suhteen niin, että isät olivat yliedustettuna tunteita tukahduttavissa ja alisedustettuna tunteita uudelleenarvioivissa ja lievästi tunteita säätelevissä. Profiilit eivät eronneet lapsia kohtaan koettujen negatiivisten tunteiden, perhetyypin, lasten määrän ja erityislasten vanhemmuuden suhteen. Tutkimus oli tiettävästi ensimmäinen henkilökeskeinen tutkimus aiheesta, joten se toi uutta tietoa suomalaisvanhempien tunteiden säätely -profiileista ja niiden yhteydestä vanhemmuuden uupumukseen ja vanhemman sukupuoleen. Tutkimus vahvisti aiempia tuloksia siitä, että kognitiivinen uudelleenarviointi on yhteydessä vähäisempään vanhemmuuden uupumukseen ja tukahduttaminen taas korkeampaan uupumukseen. Tulokset osoittavat tarpeen tunteiden säätelyyn kohdennetuille interventioille vanhemmille sekä jatkotutkimukselle tunteiden säätelystrategioiden yhdistelmien käytöstä.