Hakkuutähteen ja puulajin vaikutus metsämaan orgaanisen aineksen määrään ja happamuuteen - Autio, Jenni (2023)
Hakkuutähteet ovat hakkuiden yhteydessä metsään jäävää puuta, jota voidaan hyödyntää energiantuotannossa. Hakkuutähteillä voi olla merkitystä maaperän ominaisuuksien, kuten happamuuden ja orgaanisen aineksen määrän kannalta. Näihin ominaisuuksiin voivat vaikuttaa myös eri puulajit. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, kuinka hakkuutähde ja puulajit vaikuttavat metsämaan humus- ja huuhtoutumiskerroksen happamuuteen ja orgaanisen aineksen määrään. Lisäksi vertailtiin pH:n mittausmenetelmiä tislatussa vedessä (dH2O) ja kalsiumkloridissa (CaCl2) mitattuna. Samalla tutkittiin maakerrosten paksuuden vaikutuksia edellä mainittuihin muuttujiin, sekä orgaanisen aineksen määrän ja pH:n vaikutuksia toisiinsa. Tutkimusalue koostui kolmesta eri määrät hakkuutähdettä sisältävästä käsittelyalueesta, joiden sisällä puulaji vaihteli kuusen (Picea abies) ja rauduskoivun (Betula pendula) välillä. Alhaisempi hakkuutähteen määrä vähensi humuskerroksen orgaanisen aineksen pitoisuutta, mutta ei vaikuttanut happamuuteen tai huuhtoutumiskerroksen orgaanisen aineksen pitoisuuteen. Puulajilla ei ollut merkitystä orgaanisen aineksen tai pH:n suhteen. Kalsiumkloridissa mitatut pH-arvot olivat alhaisempia kuin vedessä mitatut. Huuhtoutumiskerroksen paksuuden ja orgaanisen aineksen pitoisuuden välillä havaittiin yhteys, ja huuhtoutumiskerroksen orgaanisen aineksen pitoisuus korreloi humuskerroksen pH:n kanssa. Tutkimuksen luotettavuutta rajoittavat tutkimusalueiden sekametsäisyys, epävarmuudet puiden laskennassa ja maan paksuuden mittauksessa, sekä eroavuudet käsittelyalueiden ominaisuuksissa.