Vapaatekstistä standardeihin : Keski-Suomen museoiden kokoelmanhallintajärjestelmän vaihdos - Hiekkanen, Viivi (2023)
Työssä tarkastellaan Jyväskylän museopalveluiden kokoelmanhallintajärjestelmän vaihdosta, ja uuden järjestelmän käyttöönoton vaikutusta luettelointitapaan ja käytännön työhön. Järjestelmävaihdosta käsitellään museologisen teoreettisen keskustelun valossa. Tutkimuksessa selvitän, miten kokoelmanhallintajärjestelmän vaihdos on vaikuttanut luettelointiin, ja miten kokoelmanhallintajärjestelmä tukee kokoel-mapolitiikan toteutumista käytännön museotyössä. Tutkimuksen aineisto koostuu haastatteluista, joiden kautta selvitettiin projektin kulkua ja vaatimuksia, sekä käyttäjien kokemuksia aiemmasta järjestelmästä. Maisterintutkielmani tuottaa uutta tietoa käytännön museotyön ja teoriatason suhteesta, ja kokoelmanhallintajärjestelmän vaikutuksesta luettelointiin. Maisterintutkielmani tarkoituksena on tallentaa kokoelmanhallintajärjestelmän vaihdosprosessia sekä järjestelmän vaikutusta siihen, miten kokoelmatietoa tallennetaan. Kartoitan myös järjestelmän vaikutusta luettelointiin. Työni kuvaa järjestelmävaihdosprosessin kulun, järjestelmää vaihdettaessa huomioitavat yksityiskohdat ja luo pohjaa sujuvaan kokoelmatyöhön.