The Neuronal Source Activations Measured During ANT and Online Source Credibility Evaluation Skills of Sixth Graders with Typical Development, Reading Difficulties and Attentional Problems. - Uusitorppa, Senni (2023)
Tarkkaavuuden vaikeuksia on todettu esiintyvän sekä tarkkaavuuspulmaisilla että lukivaikeuksisilla lapsilla. Pulmat tarkkaavuudessa voivat olla eri mekanismien kautta yhteydessä myös luetun ymmärtämisen vaikeuksiin, minkä on edelleen osoitettu liittyvän vaikeuksiin internetlukutaitoa vaativissa tehtävissä (InternetLukemisenArviointi). Tarkkaavuuden osa-alueita ja niiden neuraalista perustaa on tutkittu ANT-tehtävää hyödyntäen. Myös aivokuvantamistutkimuksissa on huomattu epätyypillistä aktivaatiota lapsilla, joilla on todettu tarkkaavuuden tai lukemisen pulmia. Tässä tutkimuksessa yhdistetään aivotutkimuksen ja internetlukutaitojen näkökulmat. Tutkimukseen osallistui kuudesluokkalaisia, joilla on tunnistettu tarkkaavuuden tai lukemisen pulmia sekä verrokkeja, joilla ei kyseisiä pulmia esiinny. Tutkimuksessa tarkasteltiin tarkkaavuuteen liittyvien aivotason mittarien yhteyttä internetlukemisen osataitojen, internetlähteiden kriittisen arvioinnin taitoihin. Tutkimuksessa vertailtiin aivoaktiivisuutta myös kriittisen arvioinnin suoriutumiseen perustuvalla ryhmäjaolla, sillä aiempi tutkimus osoittaa, etteivät lukemisen ja tarkkaavuuden haasteet vaikeuta kaikkien oppilaiden internetlukemista, ja toisaalta myös lapset, joilla tunnistettuja vaikeuksia ei ole, kohtaavat internetympäristössä haasteita. Tämän tutkimuksen tulosten perusteella ei löytynyt viitteitä tarkkaavuuteen liittyvien aivomittarien ja kriittisen arvioinnin vahvasta yhteydestä: lineaarista yhteyttä ei näyttäytynyt eivätkä oppimispulmaiset ryhmät eronneet toisistaan tai verrokeista aivomittareiden ja arviointitehtävän keskinäisessä suhteessa. Kriittisen arvioinnin suoriutumiseen perustuvasta ryhmäjaosta huomattiin, että oppimispulmaiset lapset ovat merkitsevästi yliedustettuina heikommin suoriutuvissa ryhmissä. Tällä ryhmäjaolla tehdyillä aivoaktivaation vertailuissa huomattiin yksittäisenä havaintona, että mediaalisen otsalohkon aktivaatio tarkkaavuuden inhibitiotehtävässä (ANT) erotteli ryhmiä toisistaan siten, että aktivaatio oli heikompaa keskimääräisesti suoriutuvalla ryhmällä verrattuna sekä heikoimmin että parhaiten suoriutuviin ryhmiin. Tutkimuksen aihe vaatii jatkotutkimusta, jotta varmoja johtopäätöksiä tarkkaavuuteen liittyvien aivomittareiden ja internetlukutaitojen välisistä yhteyksistä voidaan tehdä.