Impact of menstrual cycle mediated and traditional high-intensity interval training on maximal oxygen uptake, endogenous androgens, and fat mass in naturally menstruating females - Havukainen, Paula (2023)
Kuukautiskierron aikaansaamien hormonaalisten muutosten on tunnistettu vaikuttavan fysiologisiin toimintoihin niin levossa kuin fyysisen kuormituksen aikana. Nämä muutokset ovat herättäneet mielenkiinnon selvittää kuukautiskierron mukaan jaksotetun harjoittelun hyötyjä suorituskykyyn. Poikittaistutkimuksissa on havaittu korkeamman rasvamassaan sekä metabolisen oireyhtymän olevan yhteydessä androgeenien korkeampaan pitoisuuteen. On viitteitä, että kestävyysharjoittelulla voi saada aikaan myönteisiä muutoksia sekä androgeeneissa että rasvamassassa. Korkeaintensiteettisen intervalliharjoittelun (HIIT) on havaittu parantavan sekä kestävyyssuorituskykyä että vähentävän rasvamassaa. Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli vertailla kuukautiskierron mukaan jaksotetun intervalliharjoittelun sekä tasaisesti jaksotetun intervalliharjoittelun vaikutuksia maksimaalisen hapenottokykyyn (VO2max). Lisäksi intervalliharjoittelun vaikutuksia androgeeneihin sekä kehonkoostumukseen tarkastellaan.