Psykologisen turvallisuuden yhteys terveydenhuoltoalan työntekijöiden lähtöaikeisiin : voimistaako koronapandemian aiheuttama stressi tätä yhteyttä? - Kärki, Ella-Riikka; Kivimaa, Heini (2023)
Tutkielman tarkoituksena on selvittää, miten psykologisen turvallisuuden osa-alueet ovat yhteydessä sairaanhoitopiirin työntekijöiden lähtöaikeisiin. Lisäksi tutkittiin, voimistaako koronapandemian aiheuttama stressi tätä yhteyttä. Psykologisen turvallisuuden kuvaajia olivat tiimin psykologinen turvallisuus ja psykososiaalisen turvallisuuden ilmapiiri. Lähtöaikeiden osalta tutkittiin sekä työpaikan- että alanvaihtoaikeita. Tutkielma on osa IJDFIN-hanketta ja tutkittavat (n=306) olivat vuonna 2021 kyselytutkimukseen osallistuneita sairaanhoitopiirin työntekijöitä,joista86.8%olinaisiaja73.9%potilastyötätekeviätyöntekijöitä. Hierarkkisen regressioanalyysin tulokset osoittivat, että korkea psykologinen turvallisuus oli yhteydessä terveydenhuoltoalan henkilöstön vähäisiin lähtöaikeisiin: 1) Psykososiaalisen turvallisuuden ilmapiiri selitti 14.5 % henkilöstön työpaikanvaihtoaikeista ja 5.7 % alanvaihtoaikeista. 2) Tiimin psykologinen turvallisuus selitti askelmallaan 2.9 % työpaikanvaihtoaikeista ja 2.7 % alanvaihtoaikeista. 3) Koronapandemian aiheuttama stressi ei voimistanut havaittuja yhteyksiä, mutta se selitti itsenäisestityöpaikanvaihtoaikeita. Tutkielmamme osoittaa, että matala psykologinen turvallisuus on yhteydessä kasvaneisiin julkisen terveydenhuollon organisaation henkilöstön työpaikan- ja alanvaihtoaikeisiin.