"Alte Kameraden" : Memories of the wartime Relationship with Germany in post- war Finland - Sutinen, Eemeli (2023)
Tässä pro gradu -tutkimuksessa keskitytään tarkastelemaan suomalaisten sotilaiden muistoja saksalaisista sotilaista 2. maailmansodan aikana. Päälähteenä tutkimuksessa käytän Kansa taisteli – miehet kertovat lehteä, jota julkaistiin vuosien 1957-1986 välisenä aikana. Tämän päälähteen lisäksi käytän myös rajattuna tarkastelunäkökulmana saksalaisia muistelmia, sekä mm. Irja Wendischin toimittamaa teosta, johon hän on koonnut saksalaisen lääkärin, Emil Conzelmannin, kirjeenvaihtoa hänen vaimolleen 2. maailmansodan aikana, kun tämä toimi Saksan armeijan lääkärinä Suomen lapissa. Sodanjälkeisinä vuosikymmeninä veteraanien kyky tuoda esille omia kokemuksiaan sodasta oli hankalaa. Kansa taisteli-lehti oli eräs pääkeinoista, jota veteraanit pystyivät käyttämään ilmaisemaan omia muistojaan. Sodanjälkeisinä vuosikymmeninä akateemisessa sotahistorian tutkimuksessa pääpaino oli ns. ajopuu- ja erillissotateoriassa. Sodanjälkeisinä vuosikymmeninä julkaistu fiktiivinen sotakirjallisuus keskittyi mm. pasifistiseen tapaan ilmaista sotaa. Nämä kaksi em. asiaa luovat tutkimukseen ns. julkisen muistelun, jota sodanjälkeisinä vuosikymmeninä harjoitettiin, ja joka oli osittain kontrolloiva narratiivi. Kansa taisteli-lehdessä julkaistut sotatarinat veteraaneilta, sekä saksalaisten sotilaiden muistitieto muodostavat tähän tutkimukseen ns. yksityisen muistelun, jossa sotaa tarkastellaan yksilön näkökulmasta. Tästä aineistosta muodostuu teemoja, joiden tarkastelun ympärille tutkimus rakentuu.