"Kevyt olo mitä ei oo koskaan saanut mistään muualta" : erityisammattiopiston opiskelijoiden kokemuksia kehonhuoltoharjoittelusta ja sen merkityksestä opiskeluissa jaksamisessa. - Halonen, Siiri (2023)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli suunnitella, toteuttaa, kuvata ja arvioida erityisammattiopiston opiskelijoille kehonhuoltointerventio. Kehonhuoltointervention tavoitteena oli lisätä opiskeluun käytettäviä voimavaroja ja oppimis- sekä työskentelyvalmiuksia sekä vaikuttaa näin positiivisesti opiskeluissa jaksamiseen. Tutkimuksessa tutkittiin opiskelijoiden kehonhuoltokokemuksia, koulussa jaksamisen kokemuksia ja niiden linkittymistä toisiinsa. Intervention tuloksia analysoitiin peilaamalla opiskelijoiden kokemuksia ja tutkijan havaintoja liikuntatottumusten muutoksiin Prochaskan ja Di Clementen muutosvaiheteoriamallin mukaisesti. Toiseen asteen opiskelijoista ammattiopistossa ja erityisesti erityisammattiopistoissa opiskelevia on tutkittu harvemmin kuin lukiolaisia. Koululiikunnassa on nostettu esiin tavoite vahvistaa opiskelijoiden kehollisuutta, kehotietoisuutta ja kehonkuvaa. Myös opiskelijoiden lisääntynyt uupumus ja tuen tarve perustelevat tutkimuksen tarvetta.