Hakkuutähteen vaikutus puiden kasvuun ja muiden kasvien peittävyyteen - Huusko, Henrik (2023)
Metsänhoidossa on tärkeä huomioida metsien suuri merkitys niin luonnon monimuotoisuuden kuin talouden kannalta. Hakkuissa syntyviä hakkuutähteitä voidaan jättää metsään tai kerätä niitä biotalouden käyttöön. Metsäekosysteemissä hakkuutähde voi vaikuttaa esimerkiksi puiden kasvuun ja kasvien monimuotoisuuteen. Aiemmat tutkimustulokset puiden kasvusta ovat olleet ristiriitaisia. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli saada lisää tietoa hakkuutähteiden vaikutuksista kuusien (Picea abies) ja rauduskoivujen (Betula pendula) kasvuun reilun 20 vuoden jälkeen avohakkuista. Tutkimuksessa tutkittiin myös muiden kasvien esiintyvyyttä suhteessa hakkuutähteen määrään. Lisäksi tarkasteltiin puulajin vaikutusta kenttäkerroksen kasveihin. Tutkimus toteutettiin Soidinmäellä, jossa oli kolme eri hakkuutähdemääriä sisältänyttä aluetta, joille oli istutettu rauduskoivuja ja kuusia. Puiden kasvu määritettiin mittaamalla puun paksuus rinnankorkeudelta. Kasvien esiintyminen ja peittävyys laskettiin kasviruutujen avulla, jonka lisäksi kartoitettiin kasviruutujen ulkopuoliset kasvit tutkimusalueen sisällä. Tutkimuksessa havaittiin, että hakkuutähteet eivät tehostaneet puiden kasvua. Hakkuutähteet eivät vaikuttaneet kasvillisuuden monimuotoisuuteen, mutta puut vaikuttivat alueen kasvillisuuteen. Esimerkiksi kuuset lisäsivät ja koivut vähensivät sammalien peittävyyttä. Tulokset eivät olleet yksiselitteisiä, tutkimus ei ollut ongelmaton, ja monia ympäristömuuttujia ei mitattu, joten tulevaisuudessa tarvitaan lisää tutkimuksia aiheeseen liittyen.