Yhteisöenergian rooli energiademokratiassa : tuulivoiman energiayhteisöjen haasteet Suomessa - Kurki, Katja (2023)
Tutkimuksessa tarkastellaan sitä, millainen rooli energiayhteisöillä on energiademokraattisten periaatteiden edistämisessä, sekä millaisia esteitä ja haasteita tuulivoiman energiayhteisöille on olemassa Suomessa. Tutkimuksen näkökulma pohjautuu energiademokratian teoriaan, jonka avulla kuvataan energiajärjestelmän ja -murroksen demokraattisuuta ja oikeudenmukaisuutta. Tutkimusaineisto koostuu kuudesta keväällä 2023 tehdystä haastattelusta, joissa haastateltavat olivat tuulivoiman ja yhteisöenergian asiantuntijoita ja alan toimijoita. Analyysimenetelmänä on laadullinen sisällönanalyysi ja aineiston jäsentelyssä on käytetty temaattista luokittelua. Keskeisimpinä tuloksina ilmeni, että osallistumisen, avoimen vuorovaikutuksen ja tiedon tarjonnan katsotaan olevan tärkeitä tekijöitä tuulivoiman hyväksyttävyyden lisäämisessä. Energiayhteisöt ovat yksi tapa lisätä kansalaisten osallisuutta energiajärjestelmässä, ja energiayhteisöjen katsotaan tarjoavan uudenlaisen tavan aktivoida kansalaisia ja mahdollistaa energiamarkkinoille osallistumisen erilaisista taloudellisista lähtökohdista. Lisäksi energiayhteisöt tarjoavat konkreettisia mahdollisuuksia ja mitattavuutta ilmasto- ja ympäristöarvojen mukaiseen toimintaan. Tuulivoiman energiayhteisöjen esteitä Suomessa ovat energiayhteisöihin liittyvä sääntely, tuulivoimainvestointien suuruus, tiedon ja tuen tarjonnan puute, kaavoitus ja lupa-asiat sekä hyvien esimerkkien ja yhteiskunnallisen keskustelun puuttuminen. Esteiden poistamiseksi energiayhteisöihin liittyviä toimia tulisi tarkastella kokonaisuutena, ja tuulivoiman energiayhteisöjen leviäminen vaikuttaa tarvitsevan tukea esimerkiksi tiedon tarjonnan ja erilaisten kumppanuuksien muodossa. Tuulivoima-alalla nopea teknologinen kehitys sekä markkinavetoisuus suosivat suuren mittakaavan toimijoita, mutta energiamurroksen legitimiteetin varmistamiseksi kansalaiset tulisi pitää energiajärjestelmän keskiössä.