Urheiluseuratoimintaan osallistuvien nuorten päihteiden käyttö : HBSC-LIITU 2022 -tutkimuksen tuloksia - Hautasuo, Noora (2023)
15-vuotiaat osallistuvat harvemmin seuratoimintaan kuin nuoremmat ikäluokat. Lisäksi murrosiän edetessä nuorten päihteiden käyttö lisääntyy. Vaikka tällä vuosituhannella nuorten päihteettömyys on yleistynyt, on joidenkin päihteiden käyttöluvut 15-vuotiailla yhä korkeita. Urheiluseuratoimintaan osallistumisen ja päihteiden käytön yhteyttä on tutkittu kohtalaisesti. Seuratoiminnassa mukana olevat nuoret käyttävät yleensä vähemmän päihteitä kuin seuratoimintaan kuulumattomat. Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkasteltiin, miten yleistä urheiluseuratoimintaan osallistuvien 15-vuotiaiden alkoholin käyttö, humalajuominen, tupakointi, nuuskaaminen, sähkötupakan käyttö ja kannabiksen käyttö ovat. Tarkoituksena oli selvittää, ilmeneekö eri päihteiden käytön yleisyyksissä eroa sen mukaan, osallistuuko nuori urheiluseuratoimintaan aktiivisesti, silloin tällöin, ei osallistu enää seuratoimintaan vai ei ole koskaan osallistunut seuratoimintaan. Lisäksi tarkoituksena oli selvittää, onko urheiluseura-aktiivisuudella yhteyttä 15-vuotiaiden päihteiden käyttöön.