Informaatioteknologian hyödyntäminen jalkapallon tuomaroinnissa - Pirinen, Hannu (2023)
Informaatioteknologisen kehityksen myötä teknologioiden käytöstä on tullut kiinteä osa urheilua ja lajitoimintaa. Viimeisen vuosikymmenen aikana jalkapalloon on tuotu eri teknologioita auttamaan tuomareita päätöksenteossa tai tuomaan lisähyötyä katsojille, seuroille sekä itse pelaajille. Teknologioilla ei ole tarkoitus korvata tuomareita, vaan ne toimivat apuvälineinä tuomareiden päätöksenteossa. Teknologioita on lisätty tuomaan oikeudenmukaisuutta peliin, jotta väärät tuomiot vähenisivät ja peli pysyisi reiluna kaikille. Teknologioiden tuominen on kuitenkin tuonut myös paljon haasteita mukanaan. Tässä tutkielmassa keskityttiin teknologian käytön tuomiin hyötyihin jalkapallon tuomaroinnissa. Tutkielmassa pohdittiin myös teknologian käytön mahdollisia vaikutuksia itse pelin kulkuun. Teknologioista perehdytään erityisesti maaliviivateknologiaan sekä avustavaan videotuomariin (VAR). Tutkielma toteutettiin kirjallisuuskatsauksena. Tutkielman aineistoon kuului vertaisarvioituja tutkimuksia, jotka löydettiin tietokantahakujen avulla. Tutkielman aihe on vähän tutkittu Suomessa sekä maailmalla. Tutkielman tuloksista voidaan havaita, että teknologiat voivat tuoda merkittävää apua tuomarointiin. Esimerkiksi oikeiden tuomioiden määrä on selkeästi lisääntynyt, ja pelaajien pelitavan voidaan katsoa muuttuneen hieman vähemmän aggressiiviseksi. Teknologioiden käyttämisestä on löytynyt toisaalta myös kehityskohtia, kuten teknologioiden sujuva käyttö tekemättä pitkää taukoa peliin. Uusia teknologioita on kuitenkin mahdollista lisätä jalkapalloon vuosien aikana, sillä aiempia teknologioita voidaan pitää onnistuneina lisäyksinä. Näin ollen ovet ovat avoinna myös muille teknologioille.