Laskentatoimen informaation arvorelevanssi : Nasdaq Helsingin osakkeet 2019–2021 - Veijola, Anton (2023)
Tässä pro gradu -tutkimuksessa tutkin tilinpäätösinformaation arvorelevanssia Suomen julkisilla osakemarkkinoilla. Käsittelin tutkimuksessa kysymystä siitä, miten paljon neljä eri tunnuslukua selittivät osakkeiden hinnanmuutosta Suomen julkisilla osakemarkkinoilla vuosina 2019–2021. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys perustui olemassa olevaan kirjallisuuteen tutkimusaihepiiristä ja aihepiiriä tukeviin malleihin ja hypoteeseihin. Tutkimusaineisto koostui 103:sta Nasdaq Helsinki -pörssissä listatusta yrityksestä vuosilta 2019–2021. Tutkimusaineisto saavutettiin Refinitiv Workspacen ohjelmiston kautta. Tutkimuksessa hyödynnettiin lineaarista regressioanalyysiä, joka mahdollisti muuttujien välisten suhteiden kvantitatiivisen tarkastelun. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että tutkittavalla tilinpäätösinformaatiolla oli merkitystä osakkeiden hintaan, mutta sen selitysvoima oli alhainen. Spesifisesti, M1-malli selitti 13,7 % osakekurssien vaihtelusta, M2-malli 7,3 % ja M3-malli 5,1 %. Tutkimuksen päätelmänä voidaan todeta, että maksuvalmiutta mittaavat tunnusluvut sekä tuloslaskelman myynti- ja käyttökate selittivät koronan jälkeen osakkeiden hintoja laskevalla trendillä.