Teknostressi Big Fiven näkökulmasta - Knuuttila, Erkka (2023)
Teknologian jatkuva kehittyminen on luonut loppukäyttäjille useita hyötyjä, kuten tuottavuuden kasvua työssä, mutta samanaikaisesti tämä kehitys on tuonut mukanaan haittoja, joista yhtenä voidaan mainita teknostressi. Teknostressi on ilmiö, missä käyttäjä kokee stressiä eri tietojärjestelmien käytöstä sekä sen aiheuttamista haasteista. Tutkimusta aiheesta on viime vuosien aikana tehty paljon, mutta keskittyminen niissä kohdistuu usein siihen, miten esimerkiksi kokijoiden ikäryhmä tai työtehtävä vaikuttaa teknostressin syntymiseen. Jotta teknostressin kokemista pystyttäisiin ymmärtämään paremmin, olisi tärkeää, että tutkimuksessa keskityttäisiin lisäksi yksilöiden persoonallisuuden havainnointiin. Tässä tutkielmassa tarkastellaan persoonallisuuden vaikutusta teknostressin kokemiseen hyödyntäen psykologiasta tuttua Big Five -mallia. Tutkielman tavoitteena on luoda kuva siitä, miten mallin viisi eri persoonallisuuden piirrettä vaikuttavat teknostressin sekä kokijan suhteeseen. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena tutustumalla eri aineistoihin aiheeseen liittyen. Kirjallisuuskatsauksen tuloksissa huomataan, että ekstroversio sekä tunnollisuus piirteinä vähentävät teknostressin syntymistä ja luovat yksilössä enemmän positiivisia reaktioita teknostressoreihin. Lisäksi voidaan havaita, että sovinnollisuus on lähteiden mukaan piirteistä haitallisin kokijan kannalta, kun taas neuroottisuuden sekä avoimuuden kohdalla tulokset ovat hieman ristiriitaisia ja niiden vaikutukset eivät ole niin selviä yksilön kannalta. Tulosten avulla voidaan todeta, että persoonallisuuden tutkiminen tuo esiin yksilöllisiä eroja tutkittavien välillä ja näiden havaintojen avulla yksilöt sekä organisaatiot voivat kehittää tapoja hallitakseen teknostressin negatiivisia vaikutuksia.