Älykodista älykaupunkiin : sisällönanalyysi Ylen uutisista - Nieminen, Roope (2023)
Yhteiskunnan digitalisaatio on hyvin laaja-alainen ilmiö. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli tarkastella yhteiskunnan digitalisaatiokehitystä älykotien ja älykaupunkien kontekstissa. Älykodeissa digitalisaatio tulee osaksi päivittäistä elämää, kun kodin eri laitteet ja järjestelmät muutetaan niin sanotusti älykkäiksi. Älykaupungeissa puolestaan kaupunkiympäristöön kuuluvia asioita muutetaan älykkäiksi. Tutkimuksen tarkoituksena oli tarkastella, että mitä riskejä älykoti- ja älykaupunkikehitykseen liittyy. Tutkimuksen teoreettisessa taustassa tuon esiin näitä riskejä aikaisemman tutkimuskirjallisuuden pohjalta. Tuon myös esiin sitä, että miten älykoteja ja älykaupunkeja perustellaan. Älykoteja ja älykaupunkeja voidaan perustella esimerkiksi energiatehokkuuteen tai turvallisuuteen liittyvillä tekijöillä. Tutkimuksessani halusin tarkastella sitä, miten Yleisradio on uutisoinut älykodeista ja älykaupungeista. Tutkimuskysymykseni on: miten Yle on uutisoinut älykodeista ja älykaupungeista? Älykoti- ja älykaupunkikehitykseen liittyy selkeitä riskejä, niin yksilön kuin yhteiskunnankin kannalta, joten halusin tutkia, miten suomalaisessa mediassa on uutisoitu aiheesta. Tutkimusmenetelmäksi valitsin sisällönanalyysin, ja tarkastelin mitä asioita Ylen uutisoinnista nousee esiin liittyen älykoteihin ja -kaupunkeihin. Ylen uutisista nousi esiin seuraavia teemoja liittyen älykoteihin ja älykaupunkeihin: älypuhelimella hallinta, yksityisyys ja turvallisuus, elämän helpottaminen, ympäristöystävällisyys ja tulevaisuus. Ylen uutisista nousi esiin samoja asioita kuin tutkimuskirjallisuudesta. Älykoti- ja älykaupunkikehityksestä annetaan melko positiivinen kuva, mutta joitakin aiheeseen liittyviä riskejäkin tuodaan esiin.