Tarkkaavaisuusmekanismien kehittyminen neuroverkkokääntämisessä - Lehrbäck, Juuso (2023)
Tämä kandidaatintutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena, jossa tutkitaan tarkkaavaisuusmekanismeja neuroverkkokääntämisessä. Tarkoituksena on selvittää, miten tarkkaavaisuusmekanismit ovat kehittyneet vuodesta 2015. Tarkasteltavina osa-alueina ovat käännösten laadun, arkkitehtuuristen erojen ja tehokkuuden kehittyminen. Tulosten perusteella tarkkaavaisuusmekanismieja hyödynnetään laajemmin, ja niiden avulla saadaan entistä parempia käännöksiä. Lisäksi mekanismit ovat monipuolistuneet ja monimutkaistuneet, mutta niitä on mahdollista tehostaa eri keinoin.