Urheiluanalytiikan käyttö joukkueurheilussa - Pesonen, Topi (2023)
Ammattilaisurheilussa, kuten muussakin liiketoiminnassa, menestys on merkittävin taloudellisen jatkuvuuden määrittäjä, jonka seurauksena kilpailuetua yritetään saavuttaa kaikilla urheilun osa-alueilla. Urheilumarkkinoiden globaalin kasvun myötä ammattilaisurheilussa liikkuu valtavia rahamääriä, joita urheiluun tuovat muun muassa sponsorit ja urheilun seuraajat. Joukkueurheilussa liikkuvan rahan määrän kasvun ja teknologian ja kilpailun kehityksen myötä, menestyspaineet ovat nousseet. Joukkueurheilun fyysiset ja taktiset vaatimukset ovat kohonneet urheilun kehittyessä ja panosten kasvaessa. Pelaajista on tullut entistä atleettisempia, urheiluvälineistä parempilaatuisia ja taktisesta osaamisesta syvällisempää. Urheiluanalytiikan hyödyntämisestä on muodostunut kriittinen työkalu joukkueurheilun ammattilaissarjoissa. Tämän tutkielman tavoitteena oli selvittää, millaisia urheiluanalytiikan käyttötarkoituksia joukkueurheilussa esiintyy ja miten urheiluanalytiikka on muokannut joukkueurheilua. Urheilusta ja siihen liittyvästä toiminnasta kerätyn datan avulla pystytään tekemään joukkueen ja yksilön kannalta oikeita ja kannattavia ratkaisuja niin taktisesti kuin taloudellisesti. Urheiluanalytiikan avulla päätöksenteon tueksi saadaan dataan perustuvaa objektiivista informaatiota. Tämä kandidaatin tutkielma toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Tutkimuksessa havaittiin, että urheiluanalytiikkaa voidaan käyttää joukkueurheilussa eri käyttötarkoituksiin, joita hyödynnetään entistä enemmän päätöksenteon ohjaajana. Kokonaisuudessaan urheiluanalytiikka on ohjannut joukkueurheilua analyyttisempään suuntaan. Urheiluanalytiikkaa voidaan hyödyntää urheilun eri osa-alueilla, kuten taloudellisten päätöksien tukena, yksilön suorituskyvyn tarkkailussa ja taktisena työkaluna. Tutkimuksen perusteella voidaan sanoa, että urheiluanalytiikan kehityksen ja saavutettavuuden myötä sen hyödyntäminen on vakiinnuttanut paikkansa osana niin ammatti- kuin harrasteurheilua. Urheiluanalytiikan käytöllä tavoitellaan syvällisempää ymmärrystä joukkueurheilun lainalaisuuksista, minkä avulla etsitään kilpailuetua vastustajiin nähden.