Reippaasti raskaana : raskausajan lihaskuntokurssin suunnittelu, toteutus ja arviointi - Katajisto, Erika (2023)
Tutkimuksen tarkoituksena oli kehittää ja toteuttaa lihaskuntoharjoitteluun keskittyvä kurssi raskaana oleville naisille. Kurssin tavoitteina oli motivoida ja tukea osallistujia raskauden aikaiseen liikuntaharjoitteluun lisäämällä tietoja ja taitoja turvallisesta harjoittelusta. Lihaskuntoharjoittelulla pyrittiin ylläpitämään odottajien toimintakykyä raskauden aikana ja sen jälkeen. Kurssin sisällöissä keskityttiin monipuoliseen lihaskuntoharjoitteluun teorian ja käytännön harjoitteiden keinoin. Lisäksi pienryhmätoiminnalla mahdollistettiin osallistujien liikuntaharjoittelu ja kokemusten jakaminen vertaisten kanssa. Kurssille osallistui kuusi odottajaa, jotka rekrytoitiin Jyväskylän kaupungin terveyspalvelujen kautta. Kurssi järjestettiin Jyväskylän yliopiston Liikunta-rakennuksen kuntosalilla ja kehonhuoltotilassa. Yhteisiä tapaamiskertoja oli viikon välein kuusi ja yksittäinen kerta kesti 90 minuuttia. Kurssin perustana toimi kirjallisuus raskauden tuomista muutoksista, lihaskuntoharjoittelun erityispiirteistä ja odottajien kokemuksista raskausajan liikunnasta. Lisäksi kurssin osallistujien esitiedot huomioitiin suunnittelussa ja toteutuksessa. Kyseessä oli toimintatutkimus, jossa toimintaa kehitettiin interventiolla. Aineistonkeruussa käytettiin kvalitatiivisia menetelmiä. Aineisto koostui tutkijaohjaajan havainnointipäiväkirjasta ja osallistujien kyselylomakkeista, jotka sisälsivät strukturoituja ja avoimia kysymyksiä. Aineistoa analysoitiin teoriaohjaavasti tai aineistolähtöisesti aineistosta riippuen. Sisällönanalyysissä hyödynnettiin teemoittelua ja tyypittelyä. Tutkimus osoitti, että kohtalainen lihaskuntoharjoittelu soveltuu liikuntamuodoksi raskauden ensimmäisellä ja toisella kolmanneksella. Ohjatulla harjoittelulla ja ryhmässä liikkumisella oli myönteinen yhteys osallistujien fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen toimintakykyyn. Osallistujien motivaatiotekijät ja liikunnan tuomat koetut vaikutukset vastasivat ja täydensivät aiheen aiempien tutkimusten tuloksia. Ohjauksessa korostui oman ammatillisen osaamisen kehittäminen, turvalliseen liikkumiseen kannustaminen ja kehontuntemusten huomiointi. Tulokset vahvistavat lihaskuntoharjoittelun ja ohjatun liikunnan hyötyjä odottajille. Liikuntaneuvontaa tulee kohdentaa jo raskautta suunnitteleville ja tukea koko perheen liikuntatottumuksia. Asiantuntevan liikuntaneuvonnan ja -ohjauksen tulee olla osa äitiysneuvolatoimintaa. Aikaisemman tutkimuskirjallisuuden perusteella odottavien terveyttä edistämällä vähennetään raskauden ja synnytyksen tuomia komplikaatioita ja voidaan keventää terveydenhuollon kuormitusta. Raskaudenaikaisen lihaskuntoharjoittelun vaikutuksista odottajan ja sikiön terveyteen tarvitaan vielä lisää tutkimusnäyttöä. Myös ohjatun ja ryhmämuotoisen harjoittelun koetuista hyödyistä raskauteen, synnytyskokemukseen ja synnytyksen jälkeiseen jaksamiseen tulee tutkia lisää erilaisten interventioiden avulla.