Koulun ja lähimmän uimahallin välinen etäisyys ja sen yhteys kuudesluokkalaisten uimataitoon sekä koulun ja vapaa-ajan uintikertoihin - Kastarinen, Roope; Sula, Jani-Markus (2023)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, kuinka monta kilometriä koulun etäisyys on lähimmästä uimahallista ja miten etäisyys vaihtelee eri aluehallintovirastojen (AVI) alueilla ja kuntaryhmityksissä. Lisäksi selvitettiin, millainen yhteys koulun ja lähimmän uimahallin välisellä etäisyydellä on kuudesluokkalaisten oppilaiden uimataitoon, koulun uintitunneille osallistumiseen ja kouluajan ulkopuolisiin uimahallikäynteihin. Tutkimuksen aihe rajautui koulun ja uimahallin välisen etäisyyteen sekä sen vaikutusten tarkasteluun, sillä aiempaa tutkimusta aiheesta ei ole tehty. Kuudesluokkalaisten uimataito on uimataitotutkimuksen historian alhaisinta (Uimataitotutkimus 2022, 11). Oppilaista vain hieman yli puolet täyttävät pohjoismaisen uimataidon määritelmän (200 metriä syvässä vedessä, josta vähintään 50 metriä selällään). Perusopetuksen opetussuunnitelma (2014) edellyttää liikunnanopetuksen sisältävän uinninopetusta, vesiliikuntaa ja vesipelastusta. Uintitunteja ei kuitenkaan järjestetä kaikissa Suomen kouluissa, ja kolmasosa oppilaista ei osallistunut yhdellekään uintitunnille kuudennella luokalla vuonna 2022. Tutkimuksessa mitattiin koulujen (n=114) etäisyys lähimmästä uimahallista Google Maps alustalla. Koulujen keskimääräinen etäisyys määritettiin, ja sitä tarkasteltiin lisäksi AVI-alueittain ja kuntaryhmittäin yksisuuntaisella varianssianalyysillä. Oppilaat (n=1798) luokiteltiin koulun ja uimahallin välisen etäisyyden mukaan viiteen etäisyysluokkaan. Tutkimuksessa tutkittiin eroavaisuuksia uimataidossa, koulun uintitunteihin osallistumisessa sekä kouluajan ulkopuolisissa uimahallikäynneissä etäisyysluokkien välillä. Edellä mainittuja muuttujia tarkasteltiin lisäksi sukupuolittain. Etäisyysluokkien välisiä eroavaisuuksia tarkasteltiin ristiintaulukoinnilla ja z-testillä. Tilastollisten eroavaisuuksien määrittämiseen käytettiin Khiin neliötestiä. Keskimääräinen etäisyys koululta uimahallille oli 12,2 kilometriä. Lapin AVI-alueella etäisyys oli keskimäärin pidempi muihin AVI-alueisiin nähden (p<0,001). Maaseutumaisissa kunnissa keskimääräinen etäisyys koululta uimahallille (20,1 km) oli yli kaksinkertainen verrattuna taajaan asuttuihin ja kaupunkimaisiin kuntiin (p<0,001). Kuudesluokkalaisten uimataito oli heikoin koulun ja lähimmän uimahallin välisen etäisyyden kasvaessa yli 20 kilometriin (p<0,05). Kaupunkimaisissa ja taajaan asutuissa kunnissa oli enemmän uimataitoisia verrattuna maaseutumaisiin kuntiin (p<0,05). Uintitunneille osallistui vähiten oppilaita koulun sijaitessa 2,1–5 kilometrin etäisyydellä uimahallista (p<0,05), joskin koronapandemialla näytti olleen vaikutusta erityisesti tähän etäisyysluokkaan. Yli 20 kilometrin etäisyysluokassa osallistuminen koulun uintitunneille oli myöskin keskiarvoa alhaisempaa (p<0,05). Maaseutumaisten kuntien koulut sekä yli 20 kilometrin etäisyydellä uimahallista olevat koulut näyttävät olevan epäedullisessa asemassa sekä uimataidon että uintitunneille osallistumisen suhteen. Kaikille tasa-arvoisen POPS:n (2014) mukaisen uinninopetuksen ja uimataidon mahdollistamiseksi tulisi pyrkiä kehittämään uinninopetusta erityisesti kouluissa, jotka sijaitsevat yli 20 kilometrin etäisyydellä uimahallista.