Asukkaan osallisuus ja roolit hyvinvointialueen päätöksenteossa - Lehtonen, Sini (2023)
Tässä maisterintutkielmassa tarkastellaan Keski-Suomen hyvinvointialueen aluevaltuutettujen näkemyksiä asukkaiden osallisuudesta hyvinvointialueen päätöksenteossa: minkälaisena valtuutetut kokevat asukkaiden osallistamisen, ja minkälaisia mahdollisuuksia ja haasteita he siihen liittävät. Osallistamista ja osallisuutta on jo aiemmin tutkittu laajasti, sillä edustuksellisen demokratian kriisi – kansalaisten osallistumisen väheneminen, politiikasta vieraantuminen ja osallistumisen polarisaatio – vaarantavat demokraattisen järjestelmän legitimiteetin. Yhtenä ratkaisuna kriisiin on pidetty osallistuvan ja deliberatiivisen demokratian tuomia mahdollisuuksia tuottaa uudenlaisia osallistumisen paikkoja ja tiloja. Sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmän uudistus on yksi suomalaisen yhteiskunnan historian suurimmista rakenneuudistuksista. Kokonaan uuden hallinnon rakenteen legitimiteetti rakentuu kansalaisten institutionaalisen osallistumisen mahdollisuuksien kautta. Edustuksellisen demokratian ongelmien ratkaisemiseksi on tehtävä töitä, ja hyvinvointialueilla onkin historiallinen mahdollisuus toimia demokratian ja osallisuuden uudistajina. Tässä maisterintutkielmassa haluttiin päästä tarkastelemaan vaaleilla valittujen luottamushenkilöiden omasanaisia näkemyksiä osallisuudesta erilaisten julkisten dokumenttien antamien, ehkä idealististenkin kuvauksien sijaan.