Social responsibility in sport clubs : perceptions of young football players in Finland - Karjalainen, Valtteri (2023)
Tämä pro gradu -tutkielma käsittelee sosiaalista vastuullisuutta urheilussa ja Suomen juniorijalkapallossa. Tutkielmassa tarkastellaan nuorten jalkapalloilijoiden käsityksiä sosiaalisesta vastuullisuudesta. Aihe on merkittävä liikuntatieteissä ja urheilujohtamisen alueella, sillä sosiaaliseen vastuullisuuteen liittyvät ilmiöt ovat lisääntyneet sekä Suomessa että globaalisti. Tämänhetkiset tutkimukset sosiaalisesta vastuullisuudesta urheilussa kattavat enimmäkseen ulkomaalaisten tutkijoiden teoriat ja suurten organisaatioiden tieteelliset rakenteet. Nämä ovat nähtävissä enimmäkseen Euroopassa sekä Pohjois-Amerikassa. Jalkapallopelaajien käsityksiä tästä aiheesta ei olla tutkittu kovinkaan syvällisesti ennen tätä tutkimusta Suomessa. On huomionarvoista, että tämä pro gradu ei ole erityisesti lajispesifi jalkapalloon itsestään vaan tutkimus voidaan soveltaa moniin muihin lajeihin myös. Tämä seikka tekee tästä tutkimuksesta yleishyödyllisen urheilussa kokonaisuudessaan. Tutkimuskysymykset ovat; kuinka nuoret jalkapalloilijat ymmärtävät sosiaalisen vastuullisuuden ja miten sosiaalinen vastuullisuus toteutuu heidän joukkueissaan? Tutkimusaineisto kerättiin internet-pohjaisella kyselylomakkeella, joka lähetettiin 16–19-vuotiaille juniorijalkapalloilijoille Suomessa tammikuussa 2023. Tutkimus tehtiin monimetodisena, laadullisen ja määrällisen tutkimuksen yhdistelmänä, jossa 159 osallistujaa vastasi kyselyyn ja se sisälsi monivalintakysymyksiä sekä joitakin avoimia kysymyksiä. Tuloksissa ikäryhmien, paikkakuntien koon sekä sukupuolen mukaan jaettuna sosiaalisessa vastuullisuudessa nähtiin joitakin eroavaisuuksia näiden kysymyksien vastauksissa. Johtopäätöksinä voidaan mainita, että nuoret jalkapalloilijat Suomessa kokevat sosiaalisen vastuullisuuden verrattaen samalla tavalla kuin tämän pro gradun kirjallisuuskatsauksessa. Samat arvot korostuivat vastauksissa ja kirjallisuudessa, mutta sosiaalisen vastuullisuuden konsepti oli hieman vieras pelaajille. Sosiaalinen vastuullisuus nähtiin myös usein miten kasvavana trendinä tulevaisuudessa jalkapallossa. Tulevaisuudessa, toivottavasti, sosiaalisen vastuullisuuden aiheet nostetaan entistä enemmän esiin Suomalaisessa urheiluympäristössä.