Summary: | Tämän tutkielman tarkoituksena on esitellä suomalaista kaksoisurajärjestelmää sekä tarkastella onnistuneen kaksoisuran menestystekijöitä kotimaisen ja kansainvälisen tutkimuskirjallisuuden perusteella. Tutkielman pääpaino on toisen asteen opiskelijoissa, mutta myös esimerkiksi korkea-asteella opiskeleviin kaksoisuriin kohdistuvia tutkimuksia käytetään hyväksi tässä katsauksessa.
Kaksoisuralla (eng. dual career) tarkoitetaan urheilu-uran ja opiskelun tai työelämän yhdistämistä. Kaksoisurat ovat myös merkittäviä urasiirtymien kannalta esimerkiksi urheilu-uran päätyttyä. Suomessa erilaisia kaksoisuraympäristöjä ovat esimerkiksi urheiluoppilaitokset ja urheiluakatemiat. Urheiluoppilaitokset ovat saaneet valtakunnallisen erityistehtävän urheilun saralla ja urheiluakatemiat ovat puolestaan kaksoisuraverkostoja, joiden päätehtävä on opiskelun ja urheilun yhdistäminen erilaisten asiantuntijapalveluiden ja harjoittelumahdollisuuksien avulla.
Urheilu-uran ja koulutuksen yhteensovittaminen voi tutkimusten mukaan olla stressaavaa urheilijoiden näkökulmasta. Kaksoisuraohjelmien on kuitenkin todettu helpottavan urheilijaa arjessa selviytymisessä, ja ne ovat parhaimmillaan vaikuttaneet positiivisesti opinnoissa suoriutumiseen. Toisaalta tutkimustulokset myös osoittavat, että sekä koulutukseen että urheilu-uraan keskittyminen on hankaloittanut toista osa-aluetta ja kaksoisuran ylläpitäminen on aiheuttanut häiriötekijöitä urheilijoiden elämässä. Urheilijoiden motivaatio kaksoisuraa kohtaan sekä henkilökohtaiseen osaamisen liittyvät taidot, kuten ajanhallinta ja stressinsietokyky, nousivat olennaisiksi menestystekijöiksi kaksoisuran kannalta. Ympäristöön liittyviä menestystekijöitä olivat muun muassa kaksoisuraympäristön tukiryhmä sekä sosiaalinen tukiverkosto, kuten valmentajat ja vanhemmat.
Katsaus osoittaa, että urheilu- ja koulutoimijoiden yhteistyötä tulee kehittää entisestään. Urheilijoille tulee tarjota riittävä tukiverkosto kaksoisuran ylläpitämiseksi ja heidän henkilökohtaiseen kaksoisuraosaamiseensa tulisi keskittyä esimerkiksi urheiluakatemiatoiminnassa. Jatkossa tutkimus voisi kohdistua korostuneemmin kaksoisuran vaikutuksiin urheilusuoritusten kontekstissa. Lisäksi olisi mielenkiintoista tarkastella eri toimijoiden, kuten koulu- ja urheilutoimijoiden, käsityksiä toisesta osa-alueesta ja sen vaatimuksista.
|