Henkilöstöammattilaisten näkemykset monimuotoisesta rekrytoinnista - De Bie, Iida (2023)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tutkittiin monimuotoisen henkilöstön rekrytointia. Tarkoituksena oli lisätä ymmärrystä siitä, millaisia merkityksiä monimuotoisuus ja monimuotoisuuden johtaminen saavat henkilöstöammattilaisten näkökulmasta. Tutkimuksen tavoitteena oli kuvata monimuotoisen henkilöstön rekrytointia sekä sitä, miten monimuotoisuus saadaan juurrutettua osaksi organisaation rekrytointikäytänteitä. Tutkimus toteutettiin laadullisena haastattelututkimuksena, jossa haastateltiin kahdeksaa henkilöstöammattilaista kahdeksasta eri organisaatiosta. Haastattelut toteutettiin teemahaastatteluina tammi-helmikuussa 2023. Analyysimenetelmänä toimi sisällönanalyysi. Tutkimuksessa nousee esiin, että monimuotoisuus itsessään nähdään tärkeänä arvona, mutta sen hyötyjä perustellaan enimmäkseen organisaation liiketoiminnallisten hyötyjen kautta. Henkilöstöammattilaiset pitävät monimuotoista henkilöstöä välttämättömänä kilpailukykyisen toiminnan kannalta. Henkilöstöammattilaiset korostavat monimuotoisuuden johtamisen merkitystä monimuotoisuustyössä ja tutkimuksessa nouseekin esiin erilaisia käytännön keinoja monimuotoisuuden johtamiselle. Tutkimuksesta voidaan nostaa useita kehitysehdotuksia monimuotoiselle rekrytoinnille, joiden avulla monimuotoisuutta tukevia käytänteitä voidaan juurruttaa rekrytointiin. Erityisesti rekrytointi-ilmoitus sekä haastattelut nähdään keskeisinä, kun rekrytoinnista halutaan tehdä mahdollisimman tasavertaista. Rekrytoijien ennakkoluulot nähtiin tutkimuksessa suurena haasteena. Koulutukset sekä omien ja muiden ajatusten haastaminen nähtiin tärkeänä, kun rekrytointisyrjintää halutaan vähentää. Neurodiversiteetin parempi huomioiminen rekrytoinnissa sekä rekrytoijien ja rekrytoivien esihenkilöiden monimuotoisuusosaamisen kehittäminen nähtiin merkittävinä kehityskohteina organisaatioissa. Tutkimus osoittaa, että monissa organisaatioissa ollaan vielä hyvin alkuvaiheissa monimuotoisuustyön suhteen. Ymmärryksen lisääminen sekä sisäinen työ organisaatioissa nähtiin yhtenä tärkeimmistä ensiaskeleista, kun monimuotoisuus halutaan juurruttaa osaksi rekrytointikäytänteitä.