Garmin hampaissa : Neuvostoliittoa kritikoivien pilapiirrosten kuvatyypit ja kuva-aiheet Garm-pilalehdessä 1923–1953 - Mattila, Aino (2023)
Tutkielmassa tarkastellaan vuosina 1923–1953 julkaistun pilalehti Garmin Neuvostoliittoa kritikoivia pilapiirroksia ja karikatyyrejä. Työn tavoitteena on analysoida minkälaisia eri kuvatyyppejä ja kuva-aiheita Neuvostoliittoa kuvatessa on Garmin julkaisuvuosien saatossa käytetty, sekä yhdistää piirrokset historialliseen kontekstiinsa avaten niiden sisältöjä ja merkityksiä, minkä lisäksi tarkoituksena on tutkia keneen henkilöön tai mihin tapahtumaan piirrokset viittaavat. Taidehistorian kuva-analyysia hyödyntäen tutkielmassa analysoidaan piirrosten visuaalisia tehokeinoja ja elementtejä, jotka välittävät pilapiirrokset viestiä lukijalle. Näiden seikkojen kautta pilapiirrokset kertovat omalla tavallaan ajankuvastaan. Ne kuitenkin tarjoavat vain osatotuuden todellisuudesta, eli piirtäjän oman näkökulman aiheeseen. Garmin kritiikki aikansa tapahtumiin edustaa pääasiassa suomenruotsalaisen kulttuurieliitin näkökulmaa, joten kannanotot kulttuurielämään ja -politiikkaan näkyvät vahvana juonteena koko Garmin julkaisutoiminnan ajan. Pienemmäksi sivujuonteeksi jäänyt poliittinen satiiri on lehdessä kuitenkin varsin rikasta niin kuvitusten tyylien kuin aiheidenkin osalta. Tutkielmassa pyritään tuomaan ilmi Garmin Neuvostoliittoa käsittelevän kuvaston toistuvia kuvatyyppejä ja kuva-aiheita, joita käsitellään aineistosta poimittujen esimerkkien perusteella. Aineisto on koottu Garmin kansikuvista sekä satunnaisista sisäsivujen pienikokoisemmista pilapiirroksista, joissa esiintyy vuoroin Lenin, Stalin tai muita tunnettuja henkilöitä ja hahmoja. Työssä käydään läpi myös suomalaisen poliittisen pilalehdistön historiaa, poliittista satiiria genrenä ja kuvissa keskeisten käsitteiden valossa. Työn lopussa pohditaan pilakuvien historiallista merkitystä ja ajankuvaa tuoden esiin myös muutama esimerkki Garmin ajankohtaisuudesta.