Nuorten johtajien urakehitys - Jauhiainen, Annika (2023)
Tämän laadullisen tutkimuksen tarkoitus oli kuvata nuorten, korkeassa asemassa olevien johtajien urakehitystä, johon sisältyy johtamismotivaatio, uralle ominaiset urateoriat, urasiirtymät ja käsitys uramenestyksestä. Tutkimuksessa pyrittiin myös kuvaamaan, mitä johtajan urakehitykselle merkityksellisiä tekijöitä johtajien urakuvauksista nousee esiin. Tutkimusaineisto kerättiin puolistrukturoidun teemahaastattelun avulla. Yksilöhaastatteluihin osallistui kahdeksan ylimmän johdon johtajaa, jotka ovat edenneet varhain urallaan johtotehtäviin. Tutkimuksen teoreettisena viitekehyksenä toimi aiempi uratutkimus, joka sisälsi urakehityksen ulottuvuudet, johtamismotivaation tyypit, urateoriat, urasiirtymät ja niiden laadun sekä objektiivisen ja subjektiivisen uramenestyksen. Aiempi tutkimus on tuonut esiin, että nuorten johtajien urakehitys on jäänyt uratutkimuksessa vähemmälle huomiolle. Aineiston analysoinnissa käytettiin teoriaohjaavaa sisällönanalyysia. Tutkimuksen empiiriset tulokset mukailivat aiempaa teoriapohjaa, mutta aineistosta nousi esiin myös ilmiöitä, joita ei löytynyt teoriapohjasta. Tulosten perusteella nuorten, menestyneiden ja varhain urallaan johtoon edenneiden yritysjohtajien yleisin johtamismotivaation tyyppi oli identiteettipohjainen. Johtajien urilta löytyviä moderneja urateorioita olivat rajaton, proaktiivinen, älykäs, itsenäinen sekä kaleidoskooppinen urateoria. Urasiirtymien yleisimmät taustasyyt olivat halu laajentaa osaamista, tarve ammatillisille haasteille, halu edetä sekä saada lisää vastuuta. Johtajat kokivat vahvasti subjektiivista uramenestystä. Johtajien urakehitykselle merkityksellisiä edistäviä tekijöitä olivat organisaatioiden toteuttama urajohtaminen, mentorointi, verkostot sekä johtajien yksilölliset ominaisuudet kuten tarve vapauksille työtehtävissä, vahva arvopohjaisuus, ihmisläheisyys, intohimoinen työmoraali, kokonaisuuksien ymmärtäminen ja liiketoimintaosaaminen. Urakehityksen haasteita olivat esimerkiksi työuupumus, nuori ikä ja omien kykyjen epäily. Tämä tutkimus lisää ymmärrystä moniulotteisesta johtajan urakehityksestä, auttaa yksilöitä ja organisaatioita edistämään johtajien urakehitystä sekä välttämään yleisiä haasteita nuorten johtajien uralla.